Франция засилва мерките за сигурност преди Олимпийските игри

Франция засилва мерките за сигурност преди Олимпийските  игри Снимка: dailysabah.com

Допълнителни групи пеши полицаи патрулираха вчера във френската столица, след предупреждения, че Ислямска държава (ISIS) може да планира атака на мача от четвърт-финала от Шампионската лига на стадион „Парк де Пренс”

Мерките за сигурност са повишени не само във френската столица, но и в цяла Европа, като реакция на заплахите, отправени по свързан с ISIS медиен канал, съобщава ВВС. Моментът за Франция е още по-сложен и с подозренията, че Москва раздухва съмнения в способността на френското правителство да осигури безопасността на гражданите и гостите на Париж по време на Олимпиадата.

Отчитайки, че рискът от атака на ISIS„не е нов“, министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен заяви „съвсем откровено”, че няма никаква конкретна информация, макар че от началото на годината полицейските сили са осуетили две атаки, а през последните две седмици са арестували петима заподозрени при три различни случая

Трябва да се признае, че дългото европейско лято с богата спортна и културна програма, държи правителствата нащрек, особено с активирането на Афганистанското крило на Ислямска държава (IS-K), което пое отговорността за терористичния акт в московската концертна зала Crocus City Hall.

От началото на годината в Германия, Белгия и Австрия се проведоха редица полицейски акции срещу поддръжници на IS-K. Германските антитерористични сили осуетиха заговор за терористичен акт в Кьолнската катедрала по време на новогодишната нощ, а преди Европейското първенство по футбол това лято се въвеждат сухопътни гранични проверки.

Ситуацията във Франция е особено предизвикателна с Олимпийските игри, включително безпрецедентната церемония по откриването им, която ще обхване цялото поречие на Сена, пресичаща Париж.

Десният френски вестник Le Figaro вече даде трибуна на мнението, че на заплахите се обръща твърде много внимание, като по този начин "пропагандистите на ISISвече постигат част от целта си", всявайки тревога сред обществото. „Ако показваме уплаха, играем играта на терористите, чиято цел е да създадат атмосфера на недоверие”, казва пред изданието експерт по сигурността. 

През последните години Франция преживя множество опустошителни терористични атаки - убийствата в Charlie Hebdo през 2015 г., атаката в зала Bataclan същата година, убийствата в Деня на Бастилията в Ница през 2016 г. и серията брутални убийства на учители. Властите отговориха с операция Sentinelle с участието на военни сили, които ще бъдат ангажирани и по време на Олимпиадата, прибавяйки 20 000 войници към близо 40 000 полицаи и жандармеристи, плюс поканените над 2 000 полицаи от 46 страни. 

Според Еманюел Макрон и Русия представлява риск за Олимпиадата. В последно време френският президент заема все по-твърда позиция към Москва, която от своя страна отговаря с агресивна кибер-кампания, целяща да дискредитира Франция при всяка възможност. Експерти по сигурността също отбелязват „дестабилизиращи действия”, свързани с Русия и негативните фалшиви новини, разпространявани с подкрепата на Кремъл.

Френското министерство на отбраната, например, наскоро разобличи публично фалшива версия на собствения си официален уебсайт, която приканваше 200 000 французи „да се включат“ във войната в Украйна. Според анализатори, случаят е част от широка кампания на Москва, целяща да отслаби западната подкрепа за Киев.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: