New York Times: Руски тролове всяват паника за сигурността на Олимпиадата в Париж

New York Times: Руски тролове всяват паника за сигурността на Олимпиадата в Париж Снимка: kombestar.live

Според изданието, кибер-пропагандистите отвръщат на удара с отстраняването на руските спортисти от летните олимпийски игри

Активната интернет кампания цели да сплаши участници, зрители и самите французи, пише The New York Times (NYT), позовавайки се на доклад на Microsoft. Интернет експертите разкриха, че онлайн пропагандистите са създали едночасов „документален“ филм, пълен с фалшиви новинарски репортажи и фалшиви предупреждения, приписвани от кибер-пропагандистите на френски и американски разузнавателни агенции, които призовават хората да избягват Париж по време на Олимпиадата.

Докладът описва подробно дейността на групата Storm-1679, която стои зад кампанията и от м. март насам особено активно наводнява социалните мрежи с кратки видеоклипове, всяващи страх от евентуални терористични актове във френската столица. 

Троловете защитават дезинформацията си, „цитирайки” служби за проверка на фактите. „Това обаче не засилва посланията им. Не ги виждаме да се разпространяват дори в кръгове, които обикновено жадно поглъщат руска дезинформация”, казва пред NYT Елиът Хигинс, основател на Bellingcat. 

Френските и американските разузнавателни агенции наблюдават кампанията. Според тях целта не е само децинформация за олимпийските игри, а цялостно подкопаване на сигурността в САЩ и техните съюзници, казва пред NYT американски служител.

Дезинформационната пропаганда започна сериозно още миналото лято, когато в YouTube излезе „документален” филм срещу Международния олимпийски комитет (МОК), маркиран с логото на Netflix и озвучен с генерирания от изкуствен интелект глас на Том Круз. Филмът беше премахнат от популярната платформа, но атаките срещу МОК продължиха с нови видеопослания. През март тази година излязоха „изявления” на представители на Африканския съюз, които защитаваха правата на руските спортисти. 

Според решение на МОК от декември 2023 г., те не могат да представят страната си на Олимпиада 2024 г., нито да участват в отборни състезателни спортове. МОК допуска представянето им в индивидуалните спортове като неутрални състезатели, без да афишират Русия или нейни държавни символи. 

Освен това до игрите няма да бъдат допускани санкционирани длъжностни лица и спортисти, които публично подкрепят войната в Украйна или са свързани с руските сили за сигурност. Допълнителното условие за всички спортисти е да подпишат актуализирана Харта на олимпийските игри, потвърждаваща мирните цели на олимпийското движение.

Олимпийската тема се завърна по-активно в клиповете на Storm-1679 в края на февруари, след като френският президент Еманюел Макрон започна да обсъжда възможността за изпращане на френски войски в Украйна. Според експертите на Microsoft, троловете произвеждат между три и осем видеоклипа седмично на английски и френски, представяйки ги за продукция на BBC, Al Jazeera и други големи медии.

За специалисти от разузнаването посланията на фалшивата видеопродукция са очевидна измислица, но за обикновените потребители на интернет могат да звучат достоверно. Според Клинт Уотс, директор на Центъра за разузнаване на цифрови заплахи на Microsoft, „Те се опитват да култивират очакванията за насилие, за да накарат хората да се страхуват да отидат на Олимпиадата“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: