Революционно лекарство за Алцхаймер вече се произвежда в Швейцария

Революционно лекарство за Алцхаймер вече се произвежда в Швейцария Снимка: equans.be

Новата фабрика на американската биотехнологична компания Biogen в Лутербах, Швейцария, е единственият в света производител на активната съставка на лекарството Leqembi

В малкия град в кантона Солотурн с население от 3 600 души, рядко спират хора от биофармацевтичната индустрия. Най-близкото голямо летище е в Базел, на повече от 70 километра и две връзки с влак. Но за милиони хора по света, страдащи от болестта на Алцхаймер, градът придоби ново значение в четвъртък, когато Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) даде зелена светлина на Leqembi, първото одобрено лекарство за невродегенеративното заболяване от две десетилетия насам, пише swissinfo.ch.

Активното вещество на Leqembi – леканемаб, което се произвежда в Лутербах, е разработено от японската компания Eisai и се разпространява в партньорство с Biogen. Leqembi се прилага интравенозо, на всеки две седмици и атакува плаките от протеина бета-амилоид, който се образуват в мозъка на засегнатите от Алцхаймер и блокират мозъчните функции. Крайният лекарствен продукт се произвежда в база на Biogen в Северна Каролина, САЩ.

Leqembi не лекува от Алцхаймер, но забавя спадът на когнитивните способности при пациенти в ранен стадий на заболяването с около 27% при 18-месечна терапия. Ползите може да изглеждат скромни, но одобрението на Leqembi се смята за крайъгълен камък, като единствената терапия, справяща се с „основния болестен процес“, а не просто със симптомите на мозъчното разстройство, посочва FDA.

Biogen започна строежа на фабриката си в Лутербах през 2016 г., и инвестира в нея около $ 1,6 милиарда. Производствената база стартира дейността си през 2021 г. и в момента там работят около 500 души, плюс още около 400 в Международната централа на Biogen в Баар, в швейцарския кантон Цуг. 

Плановете на компанията са да утрои производството на биологични лекарства, освен произвежданите сега няколко медикамента срещу неврологични заболявания, включително множествена склероза. През май Biogen подаде заявление за одобрение на Leqembi и в швейцарския регулатор по лекарствата Swissmedic, чието решение се очаква през есента на 2024 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: