Германия се готви да експулсира руски дипломати, заподозрени в шпионаж

Германия се готви да експулсира руски дипломати, заподозрени в шпионаж Снимка: ukrinform.net

Според германския външен министър Аналена Бербок, в списъка ще попаднад над 30 души.

Те са заподозрени в участие в създаването на агентурна мрежа, пише Focus, позовавайки се на източници от службите за сигурност. Според тях, персоналът на дипломатическите мисии използва своя дипломатически имунитет, за да вербува германски информатори от политически, военни, бизнес и научни кръгове с цел саботаж и дезинформация.

Служителите по сигурността смятат, че под прикритието на дипломати, в Германия действат най-малко 160 руски офицери от разузнаването, т.е., повече отколкото по време на Студената война.

На свой ред, източник от руското външно министерство обвини Бербок в шпиономания и каза пред ТАСС, че неговото ведомство вече е готово с „твърд отговор“, без да уточнява подробности.

По-рано министърът на вътрешните работи на Германия Нанси Федер заяви, че руските разузнавателни служби непрекъснато атакуват страната по различни начини и германските власти трябва да предприемат по-сериозни мерки, за разкриване на шпионите.

Издирването на възможни „къртици“ в германските специални служби (BND) е актуален проблем, след като през декември миналата година техен служител беше арестуван по подозрение в държавна измяна и шпионаж в полза на Русия. Според медии, става дума за бившият футболист Карстен Линке, който прекрати спортната си кариера, за да работи в специалните служби, където е развивал блестяща кариера като ръководител на звената за електронно разузнаване и вътрешна сигурност. 

През януари на летището в Мюнхен е задържан Артур Елер, предполагаем съучастник на Линке, по подозрение, че е предавал на руската служба за безопасност секретни материали на BND. И двамата обвиняеми са в ареста, като случаите им се разглеждат в главната прокуратура на Германия. 

Линке и Елер са арестувани като част от секретна операция на американски и европейски разузнавателни агенции за елиминиране на руската шпионска мрежа в Европа. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: