Криминале: The Insider, Der Spiegel и CBS News по следите на „хаванския синдром”

Криминале: The Insider, Der Spiegel и CBS News по следите на „хаванския синдром” Снимка: theins.ru

Според трите медии, щом в някой град по света се забележат офицери от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ), американски служители започват да се оплакват от шум и болки в ушите, напрежение в главата и световъртеж

Така нареченият. „Хавана синдром” е идентифициран за първи път през 2014 г. и оттогава за него съобщават американски държавни служители в цял свят, посочва разследване, публикувано в ранните часове на вчерашния ден от руското издание The Insider, германския Der Spiegel и американския телевизионен канал CBS News. Един от последните случаи е от срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли 2023 г., когато с подобни симптоми висш американски представител е потърсил лекарска помощ. 

За първи път през 2016 г. служители на американското посолство в Хавана се оплакават официално от симптомите, от където идва името на необяснимото състояние. Според различни медии „хаванският синдром“ е резултат от микровълново излъчване. За руско „акустично оръжие” говори и разследващият журналист от Bellingcat Христо Грозев. 

Американските власти са получили около 1 500 оплаквания от потенциални жертви по целия свят - от Европа (включително Русия) до Югоизточна Азия и Южна Америка, но заключенията са, че само 150 случая са необясними, докато останалите се дължат на различни причини - от скрити заболявания до екологични фактори и електромагнитни вълни от ежедневни устройства.

Разследването обаче установи, че скоро или по време на появата на „хаванския синдром“ сред американски служители или членове на семействата им, наблизо са забелязани служители на ГРУ от поделение 29155 – твърде известно руско военно разузнавателно звено, обвинявано в различни престъпления в Европа, в т. ч. отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му в Обединеното кралство през 2018 г., когато загина британска гражданка, а британски полицай заболя тежко. 

Въз основа на полетни данни, журналистите установиха, че агенти на това подразделение на ГРУ са пътували до Германия, Китай, Грузия и други страни, където американци са съобщили за симптоми на „хавански синдром”. 

Служителка на американското консулство във Франкфурт на Майн казва, че няколко седмици преди ноември 2014 г., когато е почувствала симптомите, подозрителен мъж е правил снимки на дипломатическия комплекс. Любителят-фотограф е идентифициран по снимки на консулството като офицер от поделение 29155 на ГРУ

Съпруга на представител на американското правосъдно министерство в Тбилиси съобщава за подобен случай през септември 2021 г. През същата седмица от симптоми на „хавански синдром” се оплакват и друг американски служител в грузинската столица, както и съпругата и детето му, Два дни преди това в Тбилиси са засечени необясними мигащи зелени светлини. Прихванати са и телефонни разговори на руски, свързани с необичайната светлинна сигнализация. 

Същевременно американци, работили в дипломатически мисии в чужбина, са диагностицирани с редки неврологични заболявания, някои от които в Русия се изучават единствено от конкретна военномедицинска академия. The Insider я нарича „една от основните изпитателни площадки, където ГРУ изучава ефекта на своите наркотици и оръжия върху хора и животни“.

По повод публикацията на трите медии, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на брифинг вчера следобед, че обвиненията срещу Русия за съпричастност към „хаванския синдром” са безпочвени, пише РИА „Новости”. Нито руските власти, нито конкретно посочените офицери от ГРУ са отговорили на въпроси на Der Spiegel, The Insider и CBS News.

Вчера прес-секретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер отказа да коментира „съпричастността на Русия” към състоянието, известно като „хавански синдром”. В подобен смисъл говори и заместник-прес-секретарят на Пентагона Сабрина Сингх, като все пак подчерта, че случаите на „здравни аномалии” на американски държавни служители в чужбина са обект на американското разузнаване.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: