Кипър отмени ДДС върху основните хранителни продукти

Кипър  отмени ДДС върху основните хранителни продукти Снимка: https://pixabay.com/

Основните храни и продуктите за лична хигиена ще поевтинеят в Кипър за поне шест месеца

Това е резултат от премахването на ДДС от властите в страната за стимулиране на потребителския пазар.

В Република Кипър потребителските цени на повече от 1700 стоки са паднали миналата седмица. Това се дължи на решението на правителството да премахне ДДС върху широка гама хранителни продукти като хляб, мляко, яйца и продукти за лична хигиена.

Кипърският министър на финансите Макис Керавнос каза пред Еuronews, че тази временна мярка, планирана за шест месеца, може да бъде удължена, ако е необходимо:

"В опит да облекчим положението на домакинствата, особено на най-уязвимите, ние решихме да нулираме ДДС върху редица основни потребителски стоки. Решението ни е планирано за 6 месеца и очакваме [през този период] да има спад на инфлацията и съответно спад на цените. След шест месеца ще прегледаме отново ситуацията, за да решим дали има нужда от удължаване на тази мярка.Идеята е постепенно да постигнем целта: надяваме се до края на годината да има намаляване на инфлацията“.

Инфлацията в Кипър през април падна до 3,8% на годишна база, но потребителските цени за много стоки - главно хранителни - остават високи.

Министерството на финансите работи по мобилно приложение, което ще позволява на потребителите да следят цените в различни супермаркети в реално време и да избират най-достъпното място за пазаруване.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: