В САЩ обявиха кой ще управлява света

В САЩ обявиха кой ще управлява света Снимка: 1prime.ru

Политологът Бремър: технологичните компании в близко бъдеще ще започнат да управляват света

В бъдеще светът няма да бъде нито еднополюсен, нито многополюсен:  ще започнат да доминират не правителствата, а технологичните компании, пише американският политолог Йън Бремър в своя статия за Foreign Policy.

Авторът отбеляза, че сега човечеството не живее в еднополюсен, биполярен или многополюсен свят: нито една държава не притежава глобалната власт във всички области.

Както пояснява авторът, дигиталният порядък скоро ще има най-голямо въздействие, начело с технологичните компании, които ще се отдалечат от властта на правителството. Именно технологичните компании започнаха да играят важна роля в политиката с помощта на социалните медии. Освен това, корпорациите определят идентичността на човека: в края на краищата не само генетиката и възпитанието играят роля в човешкото поведение, но и алгоритмите, които определят по какъв начин живее индивидът и в какво вярва.

Освен това, технологичните компании формират глобалната среда, в която действат правителствата. При това, според политика, има три варианта за развитие на събитията 

Първият, това е технологична студена война между САЩ и Китай, която ще раздели света на две части. В резултат на това глобализацията ще започне да се разпада.

Вторият сценарий предполага, че компаниите ще се придържат към стратегия за глобален растеж и ще запазят разрива между физическата и дигиталната сфера на конкуренция. Това ще доведе до нов глобален цифров ред.

"Технологичните гиганти ще запазят суверенитета си в цифровото пространство, конкурирайки се главно помежду си за печалба, а правителствата - за геополитическа власт", пояснява политологът.

Ако държавите започнат да си съперничат в цифровото пространство и в същото време властта им продължава да отслабва, тогава технологичните компании ще вземат надмощие, което ще доведе до доминиране на цифровия ред.

"Ако това се случи, ще възникне пост-вестфалски мир — технополярен ред, в който на технологичните компании ще се падне ролята на централни играчи в геополитиката на ХХI век", добавя Бремър.

И трите сценария, според него, са правдоподобни. Кой от тях ще се осъществи, ще зависи от промените в настоящите структури на властта и от техните политики по отношение на технологичните компании.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: