"Въстанието започна": работниците на плантациите в Кения чупят роботите-берачи на чай

"Въстанието започна": работниците на плантациите в Кения чупят роботите-берачи на чай Снимка: ferra.ru

Щетите се оценяват на милион долара

В Кения избухнаха протести, чрез които берачите на чай изразяват недоволството си от нарастващата автоматизация  и роботизация на индустрията. През последната година най-малко 10 роботизирани машини за събиране на чай са били подпалени от разгневени работници. В резултат на демонстрациите има ранени и дори един загинал човек, съобщава Semafor.

По оценки на Кенийската асоциация на производителите на чай (KTGA) стойността на унищоженото оборудване, включително и деветте машини на компанията Ekaterra  производител на популярния бранд чай Lipton, е 1,2 милиона долара. Тези инциденти подчертават нарастващото напрежение между работниците и аграрнопромишлените компании, които искат да намалят разходите си чрез автоматизация на труда.

В отговор на продължаващия конфликт работна група на местното правителство препоръа ново съотношение 60 към 40 за механизирано и ръчно събиране на чай в град Керичо, най-големия регион за отглеждане на чай в Кения.

По време на консултациите с обществеността е изразено мнението, че огромното мнозинство жители е против използването на машини, тъй като работниците се страхуват от по-нататъшна загуба на работни места.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: