Внедряването на роботи е увеличило смъртността сред хората

Внедряването на роботи е увеличило смъртността сред хората Снимка: cografyaharita.com

Учени от САЩ откриха увеличение на смъртността поради автоматизация на производството

Учени от Йейлския университет и Университета на Пенсилвания в САЩ достигнаха до заключението, че използването на роботи в производството води до увеличаване на смъртността сред възрастното население. 

Резултатите от изследването са публикувани в списание Demography.

В хода на научната работа са анализирани данните на хора, загубили работата си поради автоматизацията на работния процес в заводите между 1993 и 2007 г. След това те са сравнени с броя на свидтелствата за смърт в САЩ за същия период от време. 

Изследователите откриват че в случай на същращения на работната сила, с 12 % нараства риска от смъртни случаи "поради отчаяние", които са причинени предимно чрез самоубийства или предозировки на наркотици, за което особенно склонна е възрастовата група от 45 до 54 години.

Според събраните статистически данни, всеки нов робот, предназначен да замени 1000 работни места, е довел до 8 смъртни случая на 100 хиляди мъже и 4 на 100 хиляди жени. Освен това, учените са установили, че автоматизацията също е свързана и с увеличаване на убийствата, онкологията и сърдечно-съдовите заболявания в някои възрастови групи.

Според авторите на изследването, анализът им показва не само преките последици от замяната на хората с роботи в производството, например, намаляване на заетостта, заплатите и други, но и косвените - намаляване на икономически възможности за по-голям слой от населението.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: