Български технологични компании подкрепят кариерно ученици

Български технологични компании подкрепят кариерно ученици Снимка: economic.bg

Участници в инициативата са 30 фирми и 51 училища в страната

Чрез реализирането на проекта “Иновациите срещат училището“ ученици от български училища се запознават с иновации на български технологични фирми.  Иницативата е по идея на Кристиян Михайлов, съосновател на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА).

“Младежите от различни класове от училища от цяла България имат възможност да се докоснат до различни компании – и то български, които създават различни продукти и услуги“, каза Михайлов в предаването “Нашият ден“ по БНР.

“Идеята на инициативата е да подпомогне кариерно учениците в тяхното развитие. От друга страна, да промотира иновативни български компании и да вдъхнови възможно най-много младежи“, допълни той.

“Българската икономика става все по-иновативна, има нужда от все повече кадри, които да създават по-висока стойност в редица сфери. А и като цяло българското производство има нужда от кадри, които не просто да пренасят кашони от едно място на друго“, казва още инициаторът на проекта.

В условия на дистанционно обучение

“От гледна точка на настоящата ситуация доста училища могат да се възползват от инициативата. Огромният плюс е, че доста човека едновременно могат да направят среща с такъв тип компания. Определено онлайн средата повече помага, отколкото пречи. Забелязва се нужда учениците да могат да докоснат продуктите, които компаниите създават и да имат по-близка връзка, но предвид коронавируса, това няма как да се случи“.

Плановете

“Очакванията са срещите да продължат през цялата година, включително по възможност и лятото. В зависимост от натовареността на учителите. До момента има 51 училища, които са се записали. И близо 30 компании, които започнаха да презентират пред ученици и други партньори, които пожелаха да се включат в инициативата“.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: