Топ 10 страни производители на чай

Топ 10 страни производители на чай Снимка: lifeglobe.net

Чаят е една от най-консумираните напитки в света в продължение на векове. Благодарение на популярността и високото потребление, днес чаят се произвежда в промишлени мащаби в различни страни по света. Въпреки че повече от 60 страни се занимават с отглеждането на чай, основните региони на производство са Азия и Африка. Нека да се потопим по-дълбоко и да разгледаме 10-те най-големи страни - производители на чай в света.

Иран

Хората в Иран буквално се влюбват в чая в момента, в който той е донесен тук в края на ХV век. Легендите за историята на чая в Иран гласят, че принц Кашеф е открил и изучил тайното изкуство на отглеждането на чай по време на замаскирания си престой в Индия в качеството на обикновен работник. След това той прилага всичко, което е научил, заедно с няколко закупени проби и започва да отглежда чай. Днес Иран е в списъка на страните производителки на чай с обем на производство около 75 000 тона годишно.

Япония

Япония, която произвежда около 88 900 тона чай, е друга азиатска страна в списъка. Поради почвените условия и изменението на климата чай може да се отглежда практически в почти всяка част на Япония, с изключение на региона на Осака и остров Хокайдо. Шизука, Кагошима, Кюшу и Миядзаки са няколко области, където се отглежда предимно японски чай. Дори и при такова голямо производство, поради извънредно голямото търсене на чай в самата страна, износът на японски чай е много нисък.

Аржентина

Докато кафето е най-популярната гореща напитка в Южна Америка,то чаят придобива истински фенове в Аржентина поради масовото производство в страната. Мисьонес и Кориентес са региони, където аржентинският чай се отглежда масово. През 20-те години на ХХ век, благодарение на експеримент със зърнени култури, за който настоява аржентинското правителство, е отгледан специален чай. Йерба мате е чай местно производство и най-обичаният в страната. Голяма част от произвеждания тук продукт се изнася в САЩ, Великобритания и някои европейски страни.

Индонезия

Страната от Югоизточна Азия произвеждаща около 144 000 тона чай годишно, е седмият по големина производител в света. Най-произвежданият чай в Индонезия е черният и зеленият чай, който е представен от холандската Ост-Индийска компания през 1700 г. Сортовете, произведени в Индонезия, са известни по целия свят с оптималния си баланс на катехин, директен фенол и антиоксиданти.

Виетнам

Виетнам е още една азиатска страна с капацитет за производство на чай до 240 000 тона годишно. Страната научава за отглеждането на чай благодарение на французите, които по това време са колониални владетели. Виетнам се занимава с отглеждането на най-разнообразни сортове, включително черен, зелен, бял и чай със специален вкус на лотос. По-голямата част се произвежда на територията на Йен Бай, разположена в северната част на Виетнам.

Турция

Любовта на турците към чая е толкова голяма, че те пият чай почти на всеки два часа. Турция отглежда 250 000 тона чай годишно и голяма част от тях се консумират от жителите на самата Турция, което прави износа на чай сравнително малък. Турция е специализирана в производството на чай Риза, наричан още турски чай. Основното производство е съсредоточено в малък район близо до град Риза, който се намира близо до Черно море на западното крайбрежие на Турция.

Шри Ланка

За Шри Ланка чаят е не само напитка, но и важен компонент на икономиката. Производството на чай е основен източник на препитание за хората, живеещи на този азиатски остров. Шри Ланка произвежда около 350 000 тона чай годишно. Канди и Нувара Елия са двата основни региона за производство. Въпреки, че Шри Ланка е малка страна, количеството чай, отглеждан тук е зашеметяващо. Много от водещите страни производители на чай сами внасят чай от Шри Ланка. Производството и износът на този продукт е основната икономическа дейност на Шри Ланка, доколкото около 1 милион души в страната работят единствено благодарение на чая.

Кения

В списъка на най-големите производители на чай, африканската страна Кения е на 3-то място. Тя е най-големият производител и износител на черен чай в света. По-голямата част от чая се отглежда на територията на Керичо, Нанди и хълмовете Нямбене. Кения се запознава с чая през 1903 година. Днес годишното производство на чай в Кения е 500 000 тона.

Индия

В Индия чаят се счита и за национална напитка на страната. По-голямата част от отглеждания чай се използва за вътрешна консумация, а остатъците се изнасят в други страни. По време на Британската империя масовото производство на чай е започнато от Ост-Индийската компания. Несъмнено известният чай Асам е популярен по целия свят. Индия е на второ място в света по производство на чай, отглеждайки повече от 1 250 000 тона годишно.

Китай

Китай е най-голямата страна производител на чай в света. Именно Китай представи на света най-известната гореща напитка. Страната изнася 40% от всичкия чай в света, като произвежда почти 2 400 000 тона годишно. Юнан, Чжецян и Гуангдонг са основните региони, където са разположени чайните насаждения.                                   

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: