Щастлива новина: Бейби бум на слончета в Кения

Щастлива новина: Бейби бум на слончета в Кения Снимка: pexels.com

Комбинацията от два съществени фактора – липсата на туристи заради пандемията и обилните валежи, изигра благоприятна роля за популацията на слоновете в националния парк Амбосели в Кения.

В защитената територия, известна със своите спиращи дъха гледки към връх Килиманджаро и към африканската савана, са се появили на бял свят 140 слончета и се очаква да се родят още. Това е истински рекорд. Към това се прибавя и съобщението, че около 12 август, Световния ден на слона, са се родили слончета близнаци, което е голяма рядкост за вида.

От кенийската Служба за дивата природа направиха официално изявление, че от 1989 г. до днес популацията на слоновете в страната е нараснала два пъти: от 16 000 екземпляра през 1989 на 34 000 през 2018 г. „Отчасти това се дължи и на успешното справяне с бракониерството през последните няколко години”, коментира министърът на туризма и дивата природа Наджиб Балала.

Действително Кения наложи сурови наказания за незаконната търговия със слонова кост и мерките, изглежда, дават резултат. През 2016 г. президентът Ухуру Кениата нареди да се изгорят 100 тона заловена слонова кост, което бе недвусмислен сигнал до трафикантите, че незаконната търговия трябва да спре. Данните сочат, че от три години броят на убиваните от бракониерите слонове е намалял значително. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: