Какво по-добре спасява от жегата: горещ чай или сладолед

Какво по-добре спасява от жегата: горещ чай или сладолед Снимка: pixabay

Какво може да ни спаси по-добре от жегата: сладолед или горещ чай? Учените са стигнали до интересно заключение

Те твърдят, че горещият чай охлажда организма по-добре от всяка храна или течност, които се консумират охладени.

Изследователи от университета в Отава са провели интересен експеримент и споделят резултатите на уебсайта на университета, съобщи The Globe and Mail.

В търсене на най-добрия начин да утолят жаждата си и да се охладят в жегата, учените събрали група доброволци и ги изпратили на разходка с велосипеди. По време на разходката те периодично пиели вода с различна температура.

Оказало се, че горещата течност е по-ефективна при прегряване. Факт е, че човек започва да се поти по-обилно, след като пие топли напитки. Това помага за охлаждане на организма, разказа авторът на изследването Оли Джей.

Експерти от Австралия са съгласни с канадските учени. Експертът по терморегулация от Университета в Сидни Кристофър Гордън заяви, че тази практика е често срещана сред аборигените в горещите страни.

Професорът от университета в Кеймбридж Питър Макнатън обяснява с какво е свързан този ефект. Специфична група рецептори, които се намират в устата и в горната част на храносмилателния тракт, реагират на горещи температури и изпращат сигнал до мозъка да започне „потене”.

И когато човек яде или пие нещо студено в жегата, тялото първо изразходва енергия за нагряване на храната. Следователно този метод за спасяване от прегряване не е ефективен.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: