Румъния ще отзове посланика си от Кения, след като той сравни африканците с маймуни

Румъния ще отзове посланика си от Кения, след като той сравни африканците с маймуни

Румъния ще изтегли посланика си от Кения, след като той сравни маймуните през прозореца с група африкански дипломати на среща в сградата на ООН в Найроби

Кенийското външно министерство изрази протест, а Румъния се извини за дипломата расист

Румъния ще отзове своя посланик Драгос Виорел Тигау от Кения, след като дипломатът сравни маймуни с африкански дипломати. Това съобщават CNN и BBC, позовавайки се на изявление на румънското външно министерство.

Според BBC, по време на среща в сградата на ООН в кенийската столица Найроби на 26 април, Тигау, когато видял маймуните пред прозореца,   бил казал: „африканската група се е присъединила към нас“.

След инцидента говорителят на кенийското външно министерство Камау Мачария заяви в Twitter, че е "шокиран и възмутен" от инцидента. Също така според него са правени опити да се скрие поведението на румънския посланик.

Румънското външно министерство изпрати официално извинително писмо до кенийските власти и обяви, че е започнало процедура по отзоваването на своя посланик.

„Дълбоко съжаляваме за тази ситуация и се извиняваме на всички засегнати. Всяко поведение или коментари от расистки характер са напълно неприемливи“, се казва в изявление на министерството.

Румънският посланик също се извини след инцидента, включително писмено, съобщиха от МВнР.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: