Броят на продадените електромобили в Германия надхвърли милион

Броят на продадените електромобили в Германия надхвърли милион

Правителството си поставя стратегическата цел елекромобилите в страната да достигнат 7-10 милиона, държавата плаща до 9 хил. евро бонус за закупуване на екологична кола

Броят на използваните електромобили в Германия ще достигне повече от милион още през   месец юли. За това съобщи министърът на икономиката и енергетиката на страната Петер Алтмайер в интервю за изданието Tagesspiegel. 

По-рано правителството на Германия предвиждаше да достигне този показател през 2020 г. Министърът признава, че в началото е мислил тази цел за непостижима. Но тя вече е изпълнена само с половин година забавяне. Той добави, че следващата цел е паркът от електромобили в Германия да достигне 7-10 милиона. 

Правителството увеличи значително финансирането чрез програмата за икономически стимули на Corona. За електрическите превозни средства, които струват по-малко от 40 000 евро нетна ценова листа, максималният размер на финансирането сега е 9000 евро, а за хибридните автомобили той е 6750 евро. „Като цяло бонусът помогна на много хора да изберат електрическа кола“, каза Алтмайер (на снимката).

Министърът съобщи още, че за първата половина на 2021 г.  за субсидиране на покупките на електроавтомобили са похарчени повече средства, отколкото за цялата минала година. За първата половина на текущата година субсидиите са достигнали 1,25 милиарда евро. 

Още през май тази година делът на продадените електромобили в Германия спрямо покупките на традиционните коли с двигатели за вътрешно горене достигна 11,6 на сто.


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: