Пред изкуствения интелект може да изглеждаме малко скучни

Пред  изкуствения интелект може да изглеждаме малко скучни Снимка: youtube.com

Изкуственият интелект (ИИ) ще измести хората в много сектори, прогнозира Емад Мостаке в днешно интервю за ВВС

Може никога да не сте чували за него, но той е един от най-важните разработчици на ИИ, създател на Stable Diffusion – инструмент, с който ИИ може да анализира изображения, достъпни онлйн, и да генерира нови, чрез прости текстови инструкции. Мостаке всъщност е математик, основател на британската компания Stability AI, която стартира едва през 2020 г., но вече е оценена на $ 1 милиард и с притока на още инвестиции, включително от холивудската звезда Аштън Къчър, вероятно скоро ще струва много повече – според някои около $ 4 милиарда

Заедно с мнозина свои колети обаче, Мостаке се тревожи от опцията ИИ да мисли като човек, чрез т.нар. машинно обучение – т.е., компютрите се обучават как да действат, без инструкции от човек. Миналия месец 1000 експерти поискаха „пауза” в развитието на ИИ, предупреждавайки за потенциални рискове в надпреварата за разработването на ИИ-системи, оставена практически извън контрол.

Емад Мостаке също се безпокои от машината, „която не можем да контролираме”, ако преминавайки през интернет, „постигне ниво на автономност, което не знаем какво означава”. Според Мостаке, „най-лошият сценарий е ИИ да се разпространи сам и на практика да контролира човечеството“. Звучи ужасяващо, но Мостаке не е единственият, който посочва риска – в САЩ например неотдавна го разбраха, след като се установи, че реклама за атака на републиканците срещу Джо Байдън е била създадена с помощта на фалшиви компютърно генерирани изображения, припомня ВВС.

Наред с опасенията си, Мостаке признава както „огромните потенциални ползи” от ИИ, така и „болезнения му ефект” върху трудовата заетост. Със сигурност, никой не иска да бъде заменен от робот, но надеждата на Мостаке е, че отстъпвайки работни позиции на ИИ, хората ще създадат за себе си по-добри работни места, развиващи характеристики, които правят човека човек – и мнозина сравняват тази перспектива с индустриалната революция.

За разлика от някои свои конкуренти, Мостаке е решен неговата технология да остане с отворен код – така че всеки да може да я види и да я използва. Според него това трябва да даде на обществото необходимото ниво на доверие към развитието на ИИ-технологиите – макар че прогнозите в сектора са трудни поне колкото прогнозите в политиката.

За рисковете и реалностите около ИИ тече необратим обществен разговор. Ясно е, че може да сме на прага на мащабни промени, твърде големи, за да се решат от отделни компании, държави или политици, подчертава Мостаке. Но да бъдем реалисти – вярно е, че първият парен влак затрака по релсите повече от 50 години след като Джеймс Уат патентова парната машина. Този път обаче едва ли ще имаме толкова време, предупреждава ВВС - и едва ли ще е скучно!

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: