Думата „Пеле” влезе в речника на португалския език като синоним на "уникален"

Думата „Пеле” влезе в речника на португалския език като синоним на "уникален" Снимка: sports.inquirer.net

Прякорът, с който беше известен покойният легендарен футболист Едсон Аранчис до Насименто, е обяснен с определенията "изключителен, несравним, уникален"

Новото прилагателно е добавено в онлайн изданието на португалоезичния речник на Michaelis, един от най-популярните в Бразилия, пише ВВС. Инициативата тръгна от фондацията Пеле, която за невероятно кратко време събра над 125 000 подписа в подкрепа на идеята.

Пеле, който почина през декември на 82 години, е единственият играч, спечелил три пъти Световната купа и най-широк кръг хора и спортни специалисти го смятат за най-добрия футболист в историята. По време на футболната си кариера, която продължи две десетилетия, той отбеляза рекордните 1 281 гола с бразилския клуб „Сантос”, националния отбор на Бразилия и „Ню Йорк Космос”.

След смъртта на Пеле, бившият му клуб „Сантос”, спортният канал SporTV и Фондацията на Пеле настояваха името на футболната звезда да бъде внесено със собствен абзац в речника. В сряда издателите на речниците Michaelis, обявиха, че думата вече е включена в дигиталното издание на техния речник на португалския език и ще влезе в следващото издание на печатната му версия.

Абзацът гласи: „pelé adj. Някой, който е необичаен, който по силата на своето качество, стойност или превъзходство не може да бъде равен на нищо или никого, точно като Пеле, прякор на Едсон Арантес до Насименто (1940 - 2022), който е смятан за най-великия спортист на всички времена; изключителен, несравним, уникален".

От благотворителната фондация Пеле, създадена, за да запази наследството на футболната легенда, написаха в Twitter, че включването в официалния португалски език е подходяща почит към краля на футбола и сполучливо определение за някой, който е най-добрият в това, което прави.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: