„Чувството е неописуемо! Искам да го изпитам отново! И отново!”...

„Чувството е неописуемо! Искам да го изпитам отново! И отново!”... Снимка: aljazeera.com

Това е написал в книгата си Кралят на футбола Пеле за своите два гола срещу Швеция на финала на Мондиала през 1958, когато Бразилия за първи път става световен шампион.

Бразилецът спечели три Световни първенства - първото на 17 години и последното като талисман на „Кариоките” през 1970 г. В зашеметяващата си кариера отбеляза повече от 1270 гола, наслаждавайки се на „неописуемото чувство”, и е главният герой в едни от най-звездните, преигравани, преразказвани, незабравими мигове в историята на футбола.

Пеле си тръгна от най-голямата игра - животът - на 82 години, така че никой никога вече няма да преживее радостта да го види да рита на живо. ВВС избра някои от най-великите му моменти на терена, за да припомни колко специален наистина е Кралят на футбола.

След професионалния му дебют, когато е само на 16, една година по-късно Пеле е избран да представлява Бразилия на Световното първенство през 1958 г. в Швеция. Краткият коментар е, че опроверга по блестящ начин мита за „неопитните младоци”. Бележи първия си гол на турнира на четвъртфинала, с победа 1:0 срещу Уелс, докато на полуфиналите „издухва” Франция с невероятните 5:2. Резултатът му харесва, и на финала срещу Швеция изпраща топката във вратата два пъти, постигайки отново 5:2 и първата Световна купа за Бразилия.

На Световното през 1970 г. при 1:1 с Чехословакия, Пеле изпълнява великия си удар от средна линия. След победата на Бразилия с 4:1, признава, че отдавна е забелязал навика на европейските вратари да се отдалечават от вратата и доволен, че „номерът” работи, казва, ще го опита и срещу други противници.

Това първенство изправя Бразилия срещу Румъния. И Пеле може би е една от причините името на румънския вратар Стере Адамаке да остане във футболната история, след яростния пряк свободен удар, с който бразилецът опъва мрежата на румънците.

Снимка - You Tube

Мондиалът 1970 завършва с „Приказката за два скока”. Пише я Пеле. На финала с Италия, скачайки по-високо от италианския защитник, виртуозът вкарва с глава, след което с втори скок се мята на Жаерзиньо, в една от най-великите сцени за всички  времена, преливаща от спортна радост. Накрая идва и финалният гол, довел до 4:1 за Бразилия - истинско отборно постижение, преминало през целия терен, за да завърши с елегантния пас на Пеле към Карлос Алберто, който за четвърти път изпраща топката във вратата на италианците.

Трудно е да се опишат с думи 1 200 гола, отбелязани от Краля на футбола, а и те са отразени от хиляди фотоси и видеозаписи. Но има едно нещо, което струи и от снимките, и от видеата, и от разказите на щастливците, видели Пеле на живо – РАДОСТТА от играта, наречена „футбол” – бърза, страстна, изненадваща, виртуозна, отборна, изобретателна, находчива, дръзка, елегантна, спортменска, щедра... Така я играе Пеле, създавйки епоха във футбола

Великата игра изгуби своя Крал, но няма как да го забрави.

Бразилия обяви тридневен траур след смъртта на трикратния световен шампион Пеле. Това  съобщава  правителственият вестник Diário Oficial da União. „Официален национален траур от три дни от датата на публикуване на този указ се обявява във връзка със смъртта на Едсон Арантес до Нашименто, Пеле, бивш футболист“, се казва в текста на указа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: