Най-младият американски член на Менса е само на 2 години

Най-младият американски член на Менса е само на 2 години

2-годишно момиче от Калифорния се превърна в най-младия американски член на Менса с IQ от 146 - с 46 точки над средното за САЩ.  

Най-голямата и най-старата организация за хора с висок коефициент на интелигентност в света е основана през 1946 г. и има около 145 000 членове в 100 страни по света. Членове могат да станат хора от всички сфери на живота, чийто IQ ги поставя в горните 2% от населението. Според уебсайта на Mensa International двата най-известни теста за интелигентност са Stanford-Binet и Cattell, чиито резултати съответстват на най-малко 132 и 148 точки и справилите се с тях се причисляват към най-интелигентните 2% от човечеството. Според уебсайта на Stanford-Binet резултат над 145 се счита за „гениален или почти гениален“. 

Майката на гениалната Каш Куест разказва, че първо е била впечатлена от паметта на дъщеря си. „Тя просто се справяше с  нещата много бързо и наистина се интересуваше от ученето“, каза Сукджит Атвал. Само на 17 или 18 месеца Каш разпознавала цялата азбука, както и цифри, цветове и форми.  

Сега Каш може да идентифицира всички 50 щата както по форма, така и по местоположение на картата, да брои до 100 и да идентифицира елементи в Периодичната таблица по техните символи. Освен това тя учи испански, учи се да чете на английски и знае 50 знака на жестомимичен език. 

Семейството се бори да намери дневна градина или предучилищна институция, „която да се грижи за това, което тя е в състояние да направи”, споделя майката на малкия гений. „Тя все още е нормално 2-годишно дете, с което водим преговори, имаме истерики и капризи, но в същото време е и различна от останалите деца. И трябва да бъде различна, защото е способна да разбере малко повече”, казва Сукджит Атвал. Майката е твърдо решена да осигури на Каш щастливо детство, да не я насилва и „да се движи с нейното темпо". 

Най-младият човек, който някога се присъединява към Менса, е Мохамед Хариз Надзим от Обединеното кралство. Той се присъедини към обществото, когато беше на 2 години и 4 месеца, след като отбеляза 142 на теста Stanford-Binet.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: