Няма доказателства за негативно влияние на социалните мрежи върху психиката на децата

Няма доказателства за негативно влияние на социалните мрежи върху психиката на децата Снимка: https://pixabay.com/

Или поне така твърдят британски учени

Изследователи от University College London установиха, че социалните медии, най- вероятно не предизвикват проблеми с психичното здраве на тийнейджърите.

Тези изследвания се появиха в Journal of Medical Internet Research.

Според СЗО един на всеки седем юноши (на възраст 10-19 години) страда от психично разстройство, а половината от всички психични заболявания започват на 14-годишна възраст. Според експерти броят на младите хора с психични разстройства се е увеличил през последните 20 години, като вината за това често се приписва на влиянието на социалните мрежи.

Изследователите оценяват броя на часовете, прекарани в социалните мрежи, по петобална скала от „нито един“ до „седем или повече часа“ на възраст 12-13 години. След това те разгледали данните за самочувствието и психичното здраве на децата.

В проучването са участвали близо 3000 деца. Те са следени няколко години.

Изследователите не са открили доказателства, че повече време в социалните медии е свързано с по-лошо психично здраве сред тийнейджърите в Обединеното кралство. Възможно е обаче да има връзка между социалните медии и тяхното отрицателно въздействие върху самочувствието на младите хора.

Нашите открития дават известна увереност, че социалните медии може да не са толкова вредни за психичното здраве на младите хора, колкото се смяташе досега. Трябва обаче също така да сме наясно, че социалните медии могат да имат както положителни, така и отрицателни ефекти върху психичното здраве на младите хора и все още има много въпроси без отговор“, обясняват учените.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: