Катаргейт: корупционният скандал в Европейския парламент не спира да тлее

Катаргейт: корупционният скандал в Европейския парламент не спира да тлее Снимка: Belgian police

Куфари с конфискувани големи суми, евродепутати в затвора, очакващи съдебен процес – това е „пейзажът след битката” срещу корупцията по високите етажи в ЕП.

Разследването, спечелило си нелицеприятното прозвище „Катаргейт” обвинява настоящи и бивши евродепутати, че срещу подкупи от Катар и Мароко, са се опитали да влияят на европейското законодателство, припомня ВВС. Катар категорично отрича каквито и да било нарушения, докато Мароко отвърна с контраобвинения за „съдебен тормоз“ и „медийни атаки“.

Един от обвинените е 60-годишният Андреа Коцолино, евродепутат от 2009 г., който очаква утре решението на съда в Неапол, отложено вече два пъти, дали ще остане под домашен арест, или ще бъде екстрадиран и настанен в белгийски затвор. Адвокатите му се опитват да избегнат екстрадирането, изисквайки повече подробности за обвиненията срещу него, както и уверения, че в „пренаселените белгийски затвори” здравето на клиента им няма да пострада.

Името на Коцолино изплува в януарския доклад на ЕП с подозрения в "защита на интересите на чужди държави в Европейския парламент... в замяна на суми пари". Дни по-късно прокурорите издадоха европейска заповед за арест на евродепутата, който беше задържан, но по здравословни причини е освободен под домашен арест.

Marc Tarabella, Eva Kaili, Pier Antonio Panzeri and Andrea Cozzolino are the four current and former MEPs wrapped up in Qatargate
Марк Тарабела, Ева Кайли, Пиер-Антонио Панцери и Андреа Коцолино - колаж ВВС.

От началото на антикорупционното разследване, при полицейски акции в Белгия, Италия и Франция са иззети около € 1,5 милиона евро в брой, включително € 300 000, открити в жилището на първата арестувана Ева Кайли, гръцки евродепутат, представителка на ПАСОК. Парите, за чийто произход Кайли не може да даде обяснение, били скрити в куфар между памперси и бебешки храни за двегодишната ѝ дъщеря. 

Присъда в белгийски затвор очаква и белгийският политик Марк Тарабела. За „мозък” на корупционната схема се смята бившият италиански евродепутат Пиер Антонио Панцери. Той обаче се споразумя с белгийската прокуратура да разкрие механизмите на схемата, в замяна на намалена присъда от една година арест, който вече „излежава” в домашни условия. 

В затвора е и соченият за „техническо лице”, пренасяло сумите, Франческо Джорджи – партньор на Кайли, бивш парламентарен сътрудник на Андреа Козолино и съосновател – заедно с Панцери - на Fight Impunity (“Борба с безнаказаността”) - НПО за човешки права с представителство в Брюксел. 

Като цяло, Катаргейт удари силно имиджа на Европейския парламент и особено на лявата парламентарна група „Социалисти и демократи” (S&D), тъй като всички заподозрени са нейни представители.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: