Странните пируети на Джорджа Мелони

Странните пируети на Джорджа Мелони Снимка: napolike.com

В първите дни от идването си на власт дясното правителство на Италия забрани първо рейв-партитата, после ChatGPT и след това синтетичното месо.

Последва и законово ограничение за употребата на английски думи в официалната комуникация – мярка, която мнозина приеха за първоаприлска шега, но се оказа истина, поставяща все по-настойчиво въпроса какво се случва с правителството на Джорджа Мелони и странните му политически решения.

Франческо Стразари, професор по международни отношения в Scuola Universitaria Superiore Sant'Anna, казва пред Euronews, че „Всеки път, когато е в труден момент, правителството на Мелони предлага политики, отклоняващи общественото внимание от лошите му политически решения” - както в почти цяла Европа, и в Италия енергийната криза продължава, разходите за живот растат, мигрантският поток става все по-интензивен. А италианското правителство се е захванало със закони, които нито са спешни, нито решават някакво непосредствено предизвикателство, казва Стразари.

Правителството обаче могъщо „разду” ефекта на разнопосочното си законодателство, без да насочи прожектора, например, към приетия закон за търсене и спасяване на мигранти в Средиземно море, който забрани на спасителните НПО-кораби да предприемат повече от една операция в една спасителна акция - и насочвайки плавателните съдове към „доста отдалечени пристанища”, увеличи процента на смъртните случаи сред мигрантите, коментира Стразари.

Всички тези решения дойдоха, докато в Италия се разгръща сериозният дебат около системата на затворите и наказанията, след няколко дръзки бягства и гладната стачка на италиански анархист, излежаващ присъдата си при строг затворнически режим, прилаган обикновено срещу мафиотски босове. Според Стразари, това наказание противоречи на международните норми, защото „в правовите държави строгостта на присъдата се измерва с продължителността ѝ, а не с условията на лишаване от свобода".

Italy's Anti-Rescue Decree Risks Increasing Deaths at Sea | Human Rights  Watch
Законът на Мелони за спасяването на мигранти увеличи броя на жертвите в Средиземно море, снимка - hrw.org

Но вместо с тези дългогодишни проблеми, правителството на Мелони се зае с политики „в името на националната култура - чиста и неопетнявана от „мигранти, анархисти и... хранителната промишленост“, ироничен е Стразари.

Миналия месец италианският парламент започна обсъждането и на още един противоречив закон, забраняващ сурогатното майчинство, ако процедурата се направи в чужбина. Това е сериозен удар за много двойки, включително еднополови, които се надяват да имат дете по този начин. 

Същевременно, приетите закони могат да се тълкуват не само като прах в очите на италианската общественост, но и като ясно послание към ЕС, взаимствано от партийната лексика на партията на Мелони "Италиански братя": „Не се месете в нашите вътрешни работи” - така анализира ситуацията пред Euronews Мариана Грифини, преподавателка в Лондонския King's College.

И според Стразари, „нелепите“ политики на правителството на Мелони, „мобилизират плитки призиви към национална идентичност и национална реторика" и активирайки прилив в италианското чувство за суверенитет,  целят „измъкване” от контрола на ЕС по примера на Полша и Унгария

През 2018 г., все още в опозиция, Мелони подписа предложение за промяна на италианската конституция, в частта ѝ, която признава предимството на европейското право пред италианското. „Това предложение все още е там – не е обсъждано, но не е и оттеглено“, казва Стразари, припомняйки, че дори министърът на външните работи Антонио Таяни, бивш председател на Европейския парламент, наскоро заяви, че "Италианските разпоредби се правят в Италия, а не в Брюксел".

Но това противопоставяне  в голяма степен е символично, смята Мариана Грифини, посочвайки, че „Залогът е твърде висок”, предвид националния план за възстановяване и устойчивост, за който Италия очаква от ЕС € 68,9 милиарда безвъзмездни средства и € 122,6 милиарда заеми – пари, от които Ботушът остро се нуждае, така че „бунтът” на Мелони срещу ЕС изглежда се разиграва само за темпераментната публика на Апенинския полуостров.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: