Италия празнува своя Ден на италианската република

Италия празнува своя Ден на италианската република Снимка: wantedinmilan.com

На 2 юни 1946 г. на Ботуша се провежда референдум за всеобщо избирателно право, откривайки и пътя на жените в италианския политически живот

78 години по-късно Италианската република има първия си премиер жена - Джорджа Мелони, която година и половина след избирането си се очертава като сериозен европейски политически лидер. Мнозина казват, че днес е „денят на Мелони”, която се бори за мащабно представителство на партията си „Италиански братя” в следващия Европейски парламент. 

В едночасовата си реч пред многохилядно мнозинство в центъра на италианската столица тя защити политическите си позиции, изразявайки широк спектър от емоции – от леки, приятелски и добронамерени, до силно иронични и гневни (срещу опонентите ѝ), докато привържениците ѝ скандираха „Джорджа, Джорджа!” 

Темата на тазгодишните тържества за празника е „В защита на републиката. В служба на родината”. В 9:15 сутринта пред Altare della Patria (Олтарът на Отечеството) в италианската столица тържествено се издигна италианското знаме. След това римляни отдадоха почит на Незнайния воин, а президентът Серджо Матарела и висши държавни служители положиха пред паметника лавров венец.

В 10 часа по Via dei Fori Imperiali (между Колизеума и Circus Maximus), започна традиционният парад, който ознаменува Деня на републиката от 1948 г. насам. Пред президента на републиката повече от два часа преминават военни и граждански въоръжени и невъоръжени корпуси, военни оркестри и конен карабинерски полк с фанфари. 

Бляскавият финал, очакван с нетърпение, отново беше традиционното акробатично авиошоу, което изписа в дъждовното небе над Рим цветовете на италианския трикольор. 

Следобед държавните музеи на Италия, музеите, управлявани от община Рим (Roma Capitale) и археологически обекти, включително Колизеума  са отворени при свободен вход, с предимство за регистрирали се групи от уязвими социални слоеве.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: