Мъск: Изкуственият интелект е като духа с вълшебната лампа

Мъск: Изкуственият интелект е като духа с вълшебната лампа Снимка: fanage.it

„Можем да му поискаме всичко, но трябва да внимаваме какво си пожелаваме”, заяви технологичният магнат на младежкия коледен фестивал Atreju в Рим

Празникът, организиран за първи път от Джорджа Мелони преди 26 години, се превърна в политически форум, с потенциала да засенчи много „срещи на върха”. Критиците ѝ нарекоха фестивала „антимиграционен”, но  Илон Мъск разшири дискусиите с актуални глобални теми. Той отдавна прилага изкуствен интелект (ИИ) в космическата си компания SpaceX и в своя автомобилен гигант Tesla и намери точните думи за ползите и рисковете от използването на технологията. 

„ИИ е като нож с две остриета - никога вече няма да ни липсват стоки и услуги, защото ИИ ще може да прави всичко, което искате, но ще му липсва съвест“, прогнозира Мъск. Той призна, че ИИ може да бъде използван за манипулиране на общественото мнение и отново се обяви за регулации и глобален арбитър в контрола над иновативната технология.

Централната тема на Мъск обаче беше друга - той се появи на сцената, носейки на ръце едно от 11-те си деца и призова за по-висока раждаемост, за да не изчезнат култури като Италия, Япония, Франция и други напреднали страни.

„Моят съвет към всички правителствени лидери и хора е: уверете се, че имате деца, за да създадете ново поколение“, каза Мъск, посочвайки, че това е единственото решение за демографските проблеми на развитите страни – а не нелегалната миграция, която „трябва да бъде прекратена”. Все пак, като глобален работодател, Мъск насърчи законната имиграция и подкрепата за всеки, който „идва честно и желае да работи”.

Вижданията му се вписват в програмата на Мелони, която обеща да се справи с незаконната миграция и обяви демографските проблеми на Италия за един от ключовите си приоритети, както показва и проектобюджета на правителството ѝ  за 2024 г.

Мъск обвърза темата и с инвестиционните перспективи, като обяви Италия за "невероятна страна" и "добро място за инвестиране", но допълни, че инвеститорите се интересуват „ще има ли достатъчно работещи хора".

Преминавайки към климатичните промени, Мъск се нарече „природозащитник“, но разкритикува еколозите, които „преувеличават” и унищожават „вярата в бъдещето”. Същевременно като реалист той посочи, че „в средносрочен план не бива да демонизираме петрола и природния газ“, и призовавайки „да имаме надежда“, предупреди: „Човешкото съзнание е малка свещ и трябва да направим всичко, за да не угасне".

Sunak joins far-right Italian PM in letter demanding…
Снимка - inkl.com

Трябва да се признае, че Джорджа Мелони прояви гъвкав и елегантен политически усет, организирайки коледния младежки фестивал като неформална среща на високо равнище с дебати по най-важните теми за света. Вчера тя разговаря с британския премиер Риши Сунак и в по-късното си изявление посочи основната тема - съвместна работа по миграцията

Съгласно Меморандума за разбирателство, подписан в Лондон на 27 април, двамата лидери ще финансират съвместно италианско-британски проект, който да подпомогне доброволното репатриране на мигрантите в страните им на произход. Според някои, проектът е отговорът на Мелони срещу некоординираните мерки на ЕС за овладяване на нелегалната миграция. 

В изявлението се казва още, че дискусията е засегнала и основни международни въпроси, "започвайки с руската инвазия в Украйна и кризата в Близкия изток". По-късно от кабинета на Мелони съобщиха, че на срещата е присъствал и албанският премиер Еди Рама, разширявайки дискусията между тримата лидери с темата за важното значение на „окончателно стабилизиране на Западните Балкани”, включително и в светлината на разширяването на ЕС.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: