Коледно: Илон Мъск ще гостува на фентъзи парти на Джорджа Мелони

Коледно: Илон Мъск ще гостува на фентъзи парти на Джорджа Мелони Снимка: Euronews

С присъствието на милиардера и други известни лица, четиридневното коледно парти ще придобие повече блясък, отколкото през всичките години, откакто се провежда, пишат италианските медии

През 1998 г., когато Мелони все още е неизвестна фигура в италианската политика, но ръководи младежката секция на несъществуващата вече партия Alleanza Nazionale, тя създава общонационален празник за консервативната италианска младеж, наричайки го „Атрею” - един от главните герои на фантастичния блокбастър от 1984 г. „Приказка без край” (The Never Ending Story).

Манията на Мелони по фентъзи жанра е всеизвестна, включително, че като начинаещ политик е посещавала Hobbit Camp - подобно на Уудсток събитие за млади хора в чест на книгите на Дж. Р.Р. Толкин, организирано от постфашистката партия Movimento Sociale Italiano.

Фестивалът, който тази година има коледно селище и ледена пързалка, от снощи до неделя ще показва концерти, изложби, хумористични спектакли и дебати, фокусирани не само върху политиката, а и на общуването между хората. Под слогана „Bentornato orgoglio italiano“ („Добре дошли отново, италианска гордост“), празникът напълно съответства на предизборния манифест и постоянната мантра на Мелони. Според коментатори, дори да запази традиционния си облик, тазгодишното издание на „Атрею” има безспорно политическо значение

Фентъзи партито този път наистина е различно, пише  fanpage.it. Празникът сега се провежда с подкрепата на „Италиански братя” – упрявлявящата партия на Мелони, която вече не е в периферията на италианската политика, а на върха ѝ. Това позволи и поканите към знаменитости като Илон Мъск, Виктор Орбан, Стив Банън (съветник на Тръмп), и дори Сантяго Абаскал, лидер на испанската популистка партия VОХ – с други думи, водещи лица на европейската и международната десница.

Добрият приятел на Мелони Еди Рама, премиер на Албания, също ще уважи събитието, а утре сутринта – може би извън празника, тя ще се срещне и с Риши Сунак, „който споделя с Джорджа Мелони неортодоксални подходи срещу мигрантския наплив”. На "Атрею" ще се появят и опозиционни италиански лидери като Матео Ренци, демонстрирайки (според дясната преса) единство с Мелони, а според „неутралната” - в опит да повишат популярността си. 

Като цяло, очакваният брой посетители надхвъря 100 000, но сред тях няма да бъде председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която учтиво отклони поканата на Мелони.

The Never Ending Story и Атрею далеч не са първите фентъзи пристрастия, на които Мелони залага в своите политически цели. Тя е фен и на „Игра на тронове”, и на космическия манга-пират капитан Харлок. Тази година Рим представи и голяма изложба, посветена на Дж. Р.Р. Толкин, по който повод Мелони заяви: „Не смятам „Властелинът на пръстените“ за фентъзи“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: