Нелегалните мигранти в Италия се увеличават

Нелегалните мигранти в Италия се увеличават Снимка: Euronews

За двата месеца управление на крайнодясната Джорджа Мелони, броят на мигрантските лодки, достигнали италианския бряг, се е удвоил, въпреки обещанието ѝ за „морска блокада” срещу незаконния трафик на хора.

Позовавайки се на статистика, публикувана от италианското вътрешно министерство, Euronews пише, че ноември и декември 2022 г. на „Ботуша” са акостирали почти 20 000 мигранти, докато през 2021 г. броят им е бил 12 600. Ръстът на пристигащите с лодки през първите десет дни на 2023 г. е още по-драматичен: на италианския бряг са слезли 3 709 мигранти, в сравнение с едва 378 през същия период на 2022 г. 

Министърът на вътрешните работи Матео Пиатендоси казва, че  данните са „частични” и обяснява приливната мигрантска вълна с по-меките метеорологични условия.

Управляващата италианска десница често обвинява неправителствените организации (НПО), че подпомагат мигрантите, но официалните проучвания показват, че последното десетилетие тяхната роля е намаляла. „От октомври 2022 г. НПО са спасили по-малко от 10% от мигрантите, които са стигнали до Италия, докато през 2016 г. цифрата беше близо 45%“, каза пред Huff Post Italia Матео Вила, изследовател в мозъчния тръст ISPI. 

Джорджа Мелони и нейната партия „Италиански братя” триумфираха на предсрочните избори миналата година, отчасти и заради обещанието да заемат твърда позиция по отношение на нелегалната имиграция. През ноември новото правителство предизвика разгорещена вражда с Франция, след като не прие на италиански бряг спасителен кораб с повече от 200 мигранти, подпомагани от благотворителна организация. След дълги дипломатически препирни, корабът акостира във френското пристанище Тулон. 

Едно от основните и най-противоречиви обещания на Мелони беше да установи „морска блокада“ в Средиземно море, за да спре мигрантите, нахлуващи в Италия. Критиците ѝ заклеймиха идеята като неосъществима и в разрез с международното право, но Мелони отхвърли обвиненията с аргумента, че иска да разбие нелегалния трафик на хора.

Резултатите обаче говорят, че поне засега тези предизборни обещания остават само думи, а подгонени от военни конфликти или безнадеждни икономически условия, мигрантите продължават да се трупат в най-бедните южни италиански региони.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: