100-те дни на първата жена-премиер на Италия

100-те дни на първата жена-премиер на Италия Снимка: open.online

Спечелвайки този пост миналия октомври, Джорджа Мелони включи алармата в ЕС

Спокойна ли е вече Европа, 100 дни след съкрушителната изборна победа на крайнодясната евроскептичка, която имаше куража да се заяжда с ЕС? Euronews обобщава резултатите ѝ. 

Изглежда, в Италия, ситуацията се развива добре за Мелони, чието управление вече одобряват 48% от италианците. Тя излъска и проевропейския си имидж, като за начало положи клетвата си с обещанието да поддържа подкрепата за Украйна. След това избра Брюксел за първия си маршрут в чужбина, за да се срещне с президента на ЕС Урсула фон дер Лайен. И най-сетне, Мелони представи балансиран и близък до европейската линия бюджет за 2023 г., с предвидени € 21 милиона данъчни облекчения за бизнеса, фискални стимули и по-ниска възраст за пенсиониране.

Някои анализатори обясняват реверанса ѝ към фон дер Лайен с острата нужда на Италия да получи своите € 190 милиарда възстановителни фондове. Други припомнят, че въпреки подкрепата за Украйна, Италия остава една от най-приятелски настроените към Русия западноевропейски страни, с присъствието на Силвио Берлускони и Матео Салвини в управляващата коалиция. 

Малко след като встъпи в длъжност, Мелони разгневи Париж, като в духа на предизборните си обещания, не допусна на италианския бряг кораб с мигранти, спасени от френска НПО. Това припомни дългогодишната ѝ враждебност към Еманюел Макрон и неговата миграционна политика. В интервю през 2019 г. тя осъди „експлоататорските“ отношения на Франция с бившите ѝ колонии и заяви, че проблемите на Африка няма да се решат с „преместването на африканците в Европа”, а с „освобождаването на Африка от някои европейци“.

Въпреки че смекчи този остър език, последният указ на Мелони пряко ограничава животоспасяващите дейности на неправителствени организации в Средиземно море. Същевременно, тя изглежда уталожи дрязгите между Италия и Франция, дори се говори, че двете страни са на крачка от финализирането на доставка за Киев с френско-италианската ПВО система SAMP/T "Mamba". 

Giorgia Meloni's win in Italy proves even a seemingly successful government  can fall victim to populism
Снимка - heconversation.com

Във вътрешен план обаче, един от основните популистки лозунги на Мелони остава само думи.. Тя не само не се справя с незаконната миграция, но според статистиката, през първите седмици на 2023 г. мигрантската вълна е отбелязяла 880% скок, спрямо същия период на 2022 г. 

Мнозина се шегуват, че мотото ѝ – „времето за игра свърши”, е приело буквален смисъл, след като с един от първите си укази Мелони забрани нерегламентирани масови рейв-партита, предвиждайки за нарушителите солидни глоби и до шест години затвор – всичко, с аргументите за ред в страната и съответствие с европейското законодателство. 

Тежък проблем пред Мелони е и 58-мото място на Италия в Световния индекс за свобода на печата за 2022 г. Започнала кариерата си като журналистка, като премиер тя не се поколеба да заплаши със съд и да съди свои бивши колеги - и съсловието се опасява, че една присъда срещу журналист би била „ужасен сигнал” за италианските медии. 

Въпреки това, кабинетът на Мелони не тъне в медиен разкош. Изтъквайки несполуките ѝ, Андреа Мамоне, професор по история в Римския университет „Сапиенца”, казва пред Euronews: „Ето колко е сложно е да управляваш, когато тръгваш с популистка платформа“

Но изглежда, че във вътрешен план, засега Мелони е уцелила „златната точка”, с благоприятни за италианците финансови решения и твърдост, както при силния ѝ удар срещу престъпността с ареста на най-търсения мафиотски бос в Италия. 

Способността ѝ да балансира и консолидира явно жъне добри плодове и в Италия, и в чужбина. Но най-новата италианска история е пълна с премиери, които след щастливия стодневен „меден месец”, „паднаха от високо”, припомня Euronews, очаквайки бъдещето да покаже дали Джорджа Мелони ще претърпи същата съдба, или ще се докаже като способен и популярен политик. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: