В Испания започна експеримент с четиридневна работна седмица

В Испания започна експеримент с четиридневна работна седмица Снимка: flickr.com

Градският съвет на Валенсия смята да проучи какво е влиянието на 32-часовата работна седмица върху "гражданските аспекти", а не върху бизнеса

В испанския град Валенсия от 10 април стартира пилотен проект за въвеждане на четиридневна работна седмица с допълнителен почивен ден в понеделник. Експериментът ще продължи един месец, до 7 май.

Както пише изданието Valencia Plaza, проектът се реализира с подкрепата на Градския съвет на Валенсия. Целта му е да анализира въздействието на намалената работна седмица върху такива аспекти, като здравето и благосъстоянието на жителите, околната среда и икономиката, особено в сферата на търговията, туризма и развлеченията.

В Градския съвет подчертават, че смятат да анализират тези направления, за да изучат въздействието на 32-часовата работна седмица върху "гражданските аспекти", а не само върху бизнеса, финансите или държавното управление, както се прави в други страни. Центърът за иновации Las Naves при Градския съвет на Валенсия ще оцени резултатите и ще направи изводи до 20 юли.

Кметът на Валенсия Хуан Рибо също така изтъкна, че проучването няма да повлияе пряко на "намаляването на работното време", тъй като общото "годишно количество работни часове няма да намалее" по време на експеримента.

Това се дължи на факта, че периодът на провеждане на експеримента съвпада с няколко празнични дни, които в испания и без това са почивни. 

Кметът на Валенсия подчерта, че става въпрос за "провеждане на изследвания, за  опит" в рамките на "иновационната ос", която е "предназначена за хората". Той е убеден, че такъв иновативен модел е "в полза на цялото общество на Валенсия".

Благодарение на тази инициатива Валенсия става "първият град в света, който реализира пилотен проект за 32-часов работен ден в рамките на един месец " с акцент върху гражданите, а не върху бизнеса.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: