Милиони хора ще могат да преминат на 4-дневна работна седмица благодарение на ИИ

Милиони хора ще могат да преминат на 4-дневна работна седмица благодарение на ИИ Снимка: https://pixabay.com/

Въвеждането на изкуствения интелект е повод не само за притеснения, но и за радост

Експерти от Autonomy Center твърдят, че благодарение на ИИ ще работим по-малко за същите пари.

До 2033 г. почти една трета от работниците в Обединеното кралство биха могли да преминат към четиридневна работна седмица благодарение на приемането на модерни технологии за изкуствен интелект, показва скорошно проучване.

С нарастващата сила и популярност на ИИ през последните няколко години, въпросът е дали изкуственият интелект ще отнеме работните места на хората, тъй като е доказано, че компютърните програми и чатботовете могат да изпълняват все повече и повече задачи, които в момента се изпълняват от средностатистически бели якички.

Скорошно проучване на LinkedIn установи, че почти половината от работещите европейци очакват изкуственият интелект да окаже значително влияние върху трудовата им дейност през следващата година.

А нов доклад от независимия мозъчен тръст Autonomy, който се фокусира върху бъдещето на работата и икономическото планиране, разглежда въздействието на ИИ върху нашия трудов живот от различен ъгъл - от гледна точка на по-кратката работна седмица.

Авторите на доклада GPT-4 (Day Week) предполагат, че благодарение на ИИ 8,8 милиона работници във Великобритания - 28% от икономически активното население - ще могат да преминат на 4-дневна седмица (32 часа).

А 27,9 милиона души (88% от всички работници в Обединеното кралство) биха могли да намалят работното си време с поне 10%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: