Дивата природа си връща изгубени територии, докато човечеството се крие в изолация

Дивата природа си връща изгубени територии, докато човечеството се крие в изолация Снимка: Phys.org

Докато изолацията на Калифорния, САЩ, продължава вече втори месец, някои обитатели в покрайнините на „Грифит Парк“ и други градски екосистеми се кълнат, че Майката Природа възстановява териториите, които човечеството е превзело насила.

Затворените вкъщи хора споделят за емоционални „разговори“ между койоти, които плахо се промъкват по тихите улици в търсене на плячка. Други споделят снимки на ястреби и бухали, гнездящи по дърветата на градските паркове, както и миещи мечки и плъхове, нападащи кофите им за боклук.


Макар и местните експерти да твърдят, че тези създания съвсем не са нови и просто са били игнорирани в по-забързаните времена, жителите на градовете се радват на редкия случай да се порадват на природното богатство на Южна Калифорния.  

Прегазването на катерици, зайци, змии и жаби от преминаващи коли е спаднало до нула, твърди биологът Гери Ханс, експерт по дивата природа в нестопанската организация „Приятелите на „Грифит Парк“. „И за пръв път от много дълго време можем да забележим редкия сокол скитник да кръжи над холивудския знак, вместо в близост до небостъргачите в центъра, където гнезди и вечеря с гълъби." 


Докато биолозите като Ханс се вълнуват от перспективата за възраждане на дивата природа, някои жители на Южна Калифорния са уплашени от това, което се случва извън домовете им.

На 18 март жител на града публикува предупреждение към съседите си: „Докато разхождах кучетата си тази вечер, срещнахме глутница от шест койота, които ни видяха, спряха да тичат и два от тях се насочиха бавно към нас. Държах кучетата си близо до мен и започнах да викам в посока на койотите. Това беше достатъчно да ги спре и ние да се приберем бързо вкъщи. Беше много страшно!“ 
Един от отзивите на следващия ден предполага: „Койотите мислят, че сме си заминали, след като никакви коли не се движат наоколо.“ 

Специалистите по дива природа обаче твърдят, че тази богата градска екосистема винаги е била там и е твърде рано да се разбере как дивата страна на Лос Анджелис и Южна Калифорния реагира на човешката изолация. Например все още няма доказателства, че изолираните популации на планински лъвове в Южна Калифорния се възползват от намалелите превозни средства по магистралите.

„Няма данни животните, които проследяваме, да пресичат магистралите по-често в последните няколко седмици - казва Сет Райли, еколог, специалист по дивата природа и началник на клон в Националната паркова служба на планината Санта Моника. - Но това не е особено изненадващо – това е доста малка времева рамка.

Макар да има по-малък брой превозни средства на пътищата и магистралите в последно време, „все още има доста от гледна точка на животинското царство, особено в ранните сутрешни, обедните и вечерните часове“, допълва той. „Няколкото животни, които са засечени близо до магистрали, не са ги пресичали. За жалост, не можем да ги интервюираме и да разберем какво си мислят.“

Подобно е мнението и на научния изследовател Ниам Куин, която работи като съветник за взаимодействието между хора и диви животни към UC Cooperative Extension. Тя казва, че нито един от петте койота, които изучава в градовете Хасиенда Хайтс, Роланд Хайтс, Ла Верне и Чино Хилс, „не е променил държанието си все още“. Куин също така допълва: „Вярвам обаче, че човешкото поведение е променено значително от изолацията по начини, които преодоляват пропастта между нас и дивите същества около домовете ни – и това е чудесно, до известна степен.“

Тя се притеснява обаче, че животните може да бъдат тласнати към по-тесни конфликти с хората.
„Трябва да общуваме с дивата природа от разстояние, защото все още не сме наясно с всички болести, които койотите и плъховете, например, могат да носят със себе си.“

Въпреки сигналите за повече койоти в градски условия, според департамента по обществено здраве на окръга Лос Анджелис, няма данни за увеличаване на атаките на койоти след началото на изолацията. Във всеки случай природозащитниците се радват на случващото се през последния месец в „Грифит Парк“, след като пътищата му са затворени за автомобили.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: