В Полша развенчаха мита за "изолацията" на Русия

В Полша развенчаха мита за "изолацията" на Русия Снимка: pixabay.com

FPG24: Русия е изолирана, но не от целия свят, а само от "разширения Запад"

Убедеността на значителна част от обществеността, че специалната военна операция в Украйна е довела до "изолацията" на Русия, не съответства на действителността, пише полският журналист Лукаш Варжеха за изданието FPG24.

Според него неотдавнашната среща на алианса БРИКС в Йоханесбург, където бе анонсирано приемането на още редица страни, показва до каква степен подобни твърдения са манипулация, "или по-точно, че са просто лъжа".

„Русия, разбира се, беше изолирана – но само от Запада, разбиран в широкия смисъл като повечето европейски страни, САЩ, Канада, Австралия, Япония и Южна Корея. Но това не е голяма част от света", пояснява авторът.

Той добавя, че за по-голямата част от незападните страни няма причини да заемат ясна позиция в конфликта, който всъщност е спор между САЩ и Русия "или може би дори в по-голямастепен" между САЩ и КНР.

Варджеха също така посочва, че силата на един или друг блок е не само брутният вътрешен продукт, но и взаимовръзката на различните сектори на икономиката помежду им, иновациите, адаптивността или природните ресурси ,а в последното страните от БРИКС превъзхождат Запада.

Журналистът посочва, че за Полша по отношение на подобни конфронтации може да възникне риск да остане встрани от пътя поради догматичното себеограничение на пространството за маневриране и отхвърляне на прагматични съображения.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: