Международната изолация на Русия расте

Международната изолация на Русия расте Снимка: climate.leeds.ac.uk

Никой не посети кръглата маса на Русия на продължаващата конференция на ООН за климата, никой не пожела да се снима със Сергей Лавров на срещата на G 20.

„Нека това унищожение и убийства спрат – това е посланието на нашата конференция“, каза при откриването на COP27 египетският президент Абдел Фатах Ел-Сиси, който като лидер на „приятелски Египет” досега не беше критикувал войната на Москва в Украйна. Британският премиер Риши Сунак на свой ред подчерта, че „отвратителната война на Путин в Украйна“ не забавя нито климатичните промени, нито нарастващите цени на енергията.

„Не дойдохме в Египет, за да обсъждаме ситуацията в Украйна, а за да споделим нашите тревоги, опит и знания. Поканих всички, но никой не дойде“, оплака се Вячеслав Фетисов, ръководителят на руската делегация на COP27, бивша звезда на Националната хокейна лига, а сега депутат от Държавната дума на Руската федерация и председател на Всеруското дружество за опазване на природата.

Русия е един от най-големите източници на парникови емисии в света. Затова според Фетисов игнорирането на неговата страна на COP27 е било „недалновидно”: „Без Русия не можете да решите тези проблеми. Конфликтът в Украйна може да приключи утре, но ще загубите една година, за да вземете правилното решение за бъдещето“, заяви Фетисов. 

Същевременно той призна, че не би могъл да присъства на такава конференция, ако тя се провежда в САЩ – след като гласува в подкрепа на анексирането на четирите окупирани украински области, Фетисов стана поредният руснак с наложени персонални санкции, припомня Washington Post.

Руският президент Владимир Путин също реши да не се появи на срещата на G 20 в Индонезия, за да избегне конфронтация с лидерите на други страни и вместо това изпрати външния си министър Сергей Лавров пише Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Първият руски дипломат обаче също се оказа изолиран, след като никой от другите участници не разговаря с него, а всички, дори представителите на Китай, отказаха да направят групова снимка, включваща Лавров, който напусна знаковата среща на G 20 ден преди края ѝ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: