В Германия откриха дете, крито в къща повече от 7 години

В Германия откриха дете, крито в къща повече от 7 години Снимка: abc.net.au

Властите разследват майката, бабата и дядото на 8-годишното момиченце, след като прокуратурата е установила, че то е прекарало живота си, затворено в къща, без някога да е излизало навън.

Детето вече е освободено и сега за него се грижат приемно семейство и детски психолози, съобщава ВВС. Според социалните служители, то никога не е било регистрирано и не е ходило на училище, но може да чете, пише и смята. Затруднява се обаче с ежедневните дейности – напр. качване по стълби, и изглежда никога не е виждало улица, парк, поляна или гора. С други думи, казват психолозите, за нея светът отвън е като друга планета.

Майката се е разделила с бащата на момиченцето преди раждането и в последствие му е съобщила, че се мести да живее в Италия. Къщата, в която е живяло детето, се намира в градчето Атендорн в областта Зауерланд, западна Германия и не се отличава с нищо от останалите в селото. Но според прокурорите, зад спретната фасада, майката и нейните родители са държали детето в пълна изолация от външния свят, макар да няма признаци да е било недохранвано или малтретирано по друг начин.

Сега прокурорите се опитват да установят причините за това отношение. Предполага се, че майката се е опитала да държи детето далеч от баща му, въпреки присъденото през 2016 г. съвместно попечителство, което бащата е поискал. От прокуратурата смятат, че майката въобще не се е местила да живее в Италия и всъщност никога не е напускала Германия.

Трудно е да се повярва, че едно дете може да остане скрито толкова дълго в малък град с 24 000 жители. Сега се оказва, че властите са разследвали два по-раншни сигнала, но не са стигнали до солидни доказателства, че в посочения имот има дете. През юни тази година  двойка съобщава, че е видяла малкото момиченце и в крайна сметка това е довело до откриването му. 

Местните компетентни служби разследват майката и родителите ѝ по подозрение за незаконно лишаване от свобода и малтретиране. При установена вина, майката може да получи до 10 години затвор, но до момента няма повдигнати обвинения. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: