Ще пенсионират косатка след 52 години работа в морски атракцион

Ще пенсионират косатка след 52 години работа в морски атракцион Снимка: Euronews

Аквариумът в Маями (Miami Seaquarium) съобщи, че планира да освободи 56-годишен женски кит от редкия вид, заловен през 1970 г.

Наричана Лолита или Токи, косатката е уловена от рибари в разгара на търсенето на тези морски бозайници, обитатели на северозападната част на Тихия океан, които са били продавани на морски развлекателни аквапаркове – бизнес, предизвикал със зараждането си съпротивата на природозащитниците, отбелязва ВВС.

В книгата си, посветена на този вид, обявен през 2005 г. за застрашен от изчезване, Джейсън Колби, професор в Университета на Виктория, описва залавянето на Лолита.  През август 1970 г., при голям лов, в плен попадат над 90 млади кита, но природозащитници срязват мрежите. Повечето животни бягат, четири загиват, а осем са продадени на различни морски паркове. 

Попаднала в Аквариума в Маями, Лолита десетилетия наред е звездна атракция. От тогава датира и борбата за освобождаването ѝ. По план е трябвало да живее със свой събрат, който обаче е починал през 1980 г., така че Лолита повече от 40 години обитава сама басейна с размери 26 на 11 метра – доста стресиращо пространство за кит с дължина над 6 м, както посочват специалисти.

Seaquarium announces plans to release Lolita the orca | Miami Herald
Снимка - miamiherald.com

В четвъртък Аквариумът обяви, че в партньорство с организацията „Приятели на Лолита” (Friends of Lolita), започва двегодишен процес за връщане на косатката в естественото ѝ местообитание. Сметката за преместването (около$ 20 милиона) ще поеме Джим Ирсей, запален защитник на „тези уникални животни” и собственик на футболния отбор от НФЛ „Индианаполис Колтс”.

Изпълнението обаче няма да е лесно, казват специалистите от Miami Seaquarium и Friends of Lolita, които разработват заедно плана за освобождаването на гигантския морски бозайник. „Не си го представяйте като „Волният Уили”, казва Джеймс Колби, посочвайки че възрастта на косатката и десетилетията, прекарани в плен, без сама да търси храната си, са сериозно препятствие за връщането ѝ на свобода. 

Затова поне за начало – а може би и до края на дните ѝ, 56-годишната Лолита най-вероятно ще живее в „морска кошара”, в района, в който е била заловена. Идеята е да се почувства в родните си води и да установи акустични връзки с други косатки – може би от нейното семейство.

Природозащитниците вярват, че връщането на Лолита в океана е голяма, макар и символична победа след петте десетилетия в плен. Надеждата е този акт да ангажира повече хора в инициативата за създаването на защитени местообитания за животни в дивата природа. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: