Нов атракцион ще позволи да видим Лондон от друга перспектива

Нов атракцион ще позволи да видим Лондон от друга перспектива Снимка: ifeglobe.net

Посетителите на лондонската Мраморна арка скоро ще могат да видят този район на града от съвсем нова гледна точка, благодарение на необичайния проект на MVRDV. Фирмата планира да инсталира кухо съоръжение във формата на хълм в столицата на Обединеното кралство през следващите месеци, съобщава порталът ifeglobe.net.

Съоръжението е поръчано от градския съвет на Уестминстър, за да повиши интереса към района след спада в туризма, наблюдаван в повечето големи градове поради мерките за изолация. Дизайнът е вдъхновен от историята на този район, както и от нереализираното предложение на компанията през 2004 г. под формата на серпентинов павилион с инсталация „Стълба към Критерион".

„Предложението на MVRDV за тази инсталация черпи вдъхновение от историята на мястото", се пояснява в прессъобщението на фирмата. Мраморната арка някога е обозначавала ъгъла на Хайд парк, но през 60-те години на миналия век са добавени нови пътища, които превръщат мястото около арката в транспортен остров, отделен от останалата част от парка. 

Дизайнът на MVRDV представя парков пейзаж от трева и дървета и „повдига" този пресъздаден кът от Хайд парк, създавайки впечатляваща 25-метрова наблюдателна площадка. Платформата дава на посетителите изглед към Оксфорд стрийт и парка, както и нов поглед към самата Мраморна арка.

Посетителите ще могат да се изкачат до наблюдателната площадка на максимална височина от 25 метра, използвайки лъкатушеща дървена пътека нагоре по южния склон на хълма. След като разгледат всички забележителности на Лондон, те ще могат да се спуснат в зала, разположена в центъра на хълма, която ще бъде използвана за провеждане на мероприятия и изложби. Откриването на хълма Marble Arch Hill е планирано за юли 2021 г., като засега не се съобщава за работното му време и срока за демонтажа му.

Временното съоръжение ще се състои от големи строителни скелета, които ще бъдат покрити със слоеве от почва, трева и дървета. Всички компоненти ще бъдат повторно използвани в близките градини и паркове, след като цялата конструкция бъде демонтирана. На хълма на Мраморната арка ще се допускат едновременно само по 25 посетители, като те ще трябва да заплатят „символична” такса за достъп, като резервират билети предварително.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: