Риск от изчезване за една четвърт от бозайниците на Великобритания

Риск от изчезване за една четвърт от бозайниците на Великобритания Снимка: pixabay

Природозащитниците призовават за спешни действия за спасяването им.

Една четвърт от местните бозайници в Обединеното кралство са класифицирани като изложени на „непосредствен риск от изчезване“ в официално публикуван Червен списък на британските бозайници.

Новият списък е изготвен и съгласуван с Международния съюз за опазване на природата (IUCN). Той разкрива, че 11 от 47-те бозайници, типични за Великобритания, са вече на ръба на изчезване, докато още 5 вида са класифицирани като „почти застрашени“.

Сред видовете, изброени като застрашени от изчезване, са таралежът, лешниковият сънливец, рисът, сивият дългоух прилеп. Европейският вълк вече е изчезнал вид във Великобритания.

Много животни като дивата котка или бобърът са подложени на преследване и изтребване от векове.

За прилепите и лешниковия сънливец основната заплаха е загубата на местообитания, докато например обикновената катерица страда от комбинираните ефекти от унищожаването на местообитанията и въвеждането на неместни видове.

„Двадесет вида се нуждаят от спешна помощ. Във Великобритания сме успели да застрашим в последно време дори гризачите", твърди Фиона Матюс, професор от университета в Съсекс и ръководител на екипа изследователи, изготвили доклада. И добавя: „Нещата трябва да се променят бързо, ако искаме нашите деца и внуци да се наслаждават на дивата природа, която ние приемаме за даденост.“

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: