Два милиона души се веселиха през уикенда в Цюрих

Два милиона души се веселиха през уикенда в Цюрих Снимка: sbb.ch

Традиционният тридневен фестивал Züri Fäscht започна в 17:00 в петък и завърши в 22:00 в неделната вечер

Празникът се провежда на всеки три години от 1951 г. насам, но миналата година беше отложен заради ковид-пандемията, припомня newinzurich.com. Организаторите казват, че двата милиона, събрали се на тазгодишното издание, връщат масовия характер на събитието, почти достигайки публиката от 2019 г. 

Този път за развлеченията се погрижиха 70 атракциона и 50 улични сцени за концерти, спектакли, циркови изпълнения и акробати, но както винаги гвоздей на програмата бяха демонстрациите с дронове и особено трите традиционни половинчасови нощни феерии с фойерверки.

Цялата публика мина през уличните кулинарни пиршества, обилно полети с бира около 150-те щанда за храна и напитки и още 300 улични сергии с най-различни местни артикули, включително сламени шапки, слънчеви очила и слънцезащитни продукти при дневните температури от 30°С. Посетителите можеха да утолят жаждата си и да се разхладят на 1 200 безплатни чешми-фонтани с прясна алпийска вода, както и да се разходят с водно такси по Цюрихското езеро.

Снимка - dlt.travel/it

Градската полиция в Цюрих, която отговаряше за движението и контрола на реда, беше нащрек, заради протестите през седмицата, отзвук на безредиците във Франция. Но силите на реда съобщиха в неделя, че са задържали едва около 30 души, включили се в няколко спречквания. Значително по-малко пациенти от други години са отбелязали и центровете за медицинска помощ. 

Под натиска на местните политици, тазгодишното издание за първи път въведе система за рециклиране на еднократните съдове и прибори от пластмаса и алуминий, в опит Züri Fäscht да стане „по-устойчив и зачитащ околната среда“. И ако това начинание отбеляза успех, далеч не е ясно как ще се приеме намерението на градските съветници да премахнат на следващите издания основната атракция - демонстрациите с фойерверките, като ги заменят с „по-екологични” алтернативи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: