Европейската комисия: Евросъюзът се разминава на косъм с рецесията

Европейската комисия: Евросъюзът се разминава на косъм с рецесията Снимка: pbs.org

Инфлацията намалява, цените на природния газ продължават да падат, проправяйки път към по-добри от очакваните икономически резултати, се казва в последната прогноза на ЕК.

Докладът, публикуван вчера, вещае добри новини на фона на все още изключително несигурна и предизвикателна картина, все още зависима от следващата стъпка на Русия в бруталната ѝ инвазия в Украйна. Все пак прогнозата на Европейската комисия за 2023 г. предвещава цялостен икономически растеж в Европейския съюз с 0,8% и разширяване на еврозоната с 0.9%, отбелязва Euronews.

Представяйки предпазливо оптимистичната прогноза, европейският комисар по икономиката Паоло Джентилони каза: „По-добре от очакваното не означава добре и перспективите, разбира се, зависят от политиката. Европейците все още са изправени пред труден период, като все още се очаква бавен растеж и твърде постепенно отслабване на хватката на инфлацията”.

Сред 27-те страни членки, само Швеция показва отрицателни цифри за тази година (–0,8%), докато икономиките на останалите държави бележи ограничен, но положителен растеж.

Германия и Италия, които бяха силно зависими от руските горива и се очакваше да изпаднат в болезнена рецесия, се насочват към растеж съответно с 0,2% и 0,8%. За Германия това е „значителен обрат“, каза Джентилони, като се има предвид, че в предишния доклад за тази индустрия „тежка категория” се предвиждаше спад с 0,6%. 

Икономическият растеж на Франция се насочва към 0.6% растеж, докато Испания изглежда ще постигне 1,4%. Ирландия остава най-добре представящата се икономика със зашеметяващия ръст от 4,9%, движен до голяма степен от инвестициите на чуждестранни мултинационални компании.

Европейската комисия вярва, че блокът е преодолял рекордната инфлация и цените ще запазят низходящата тенденция от края на миналата година. Това развитие се свързва с постоянния спад на цените на газа, в резултат на икономиите на енергия, мекото време и диверсификацията на доставчиците.

Предвижданията за спад на инфлацията са ограничаването ѝ до 5,6% през 2023 г. и до 2,5% през 2024 г. – цифра, която се доближава до целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) за 2% годишна инфлация. Според Джентилони обаче, инфлацията ще остане "упорито висока" в източноевропейските страни

Цялостната прогноза, отхвърляща опасността от рецесия, се основава на последни анализи на Международния валутен фонд, J.P. Morgan и Goldman Sachs. Всички проучвания показват устойчивостта и адаптивността на ЕС пред лицето на руската агресия в Украйна и замислената от Русия енергийна криза, която се провали в намерението си да поддържа постоянна несигурност в целия континент.

„Откъснахме ли се от войната?”, попита Euronews Джентилиони, за да получи отговора: „Основният риск е агресивната война в Украйна и геополитическото напрежение. Но това, с което мисля, че успяхме да се справим, е енергийната зависимост от Русия. Това беше наистина впечатляващо“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: