Гутериш: „Равенството между половете се отлага с 300 години“

Гутериш: „Равенството между половете се отлага с 300 години“

Равенството между жените и мъжете в света е все по-далечна цел

Генералният секретар на ООН стигна до такова разочароващо заключение, говорейки пред световните лидери в навечерието на Международния ден на жената.

Антониу Гутериш подчерта, че ще са необходими поне още три века, за да се постигне равенство между половете.

    "Равенството между половете се отдалечава все повече. При сегашните темпове на развитие "ООН Жени" го отлага с 300 години".

Антонио Гутериш
генерален секретар на ООН

Преодоляването на огромната разлика между половете в иновациите и технологиите е във фокуса на 67-ата сесия на Комисията за положението на жените, която беше открита в централата на ООН в Ню Йорк.

Срещата ще обсъди и онлайн насилието и други опасности, пред които са изправени жените и момичетата, както и необходимостта от качествено образование в дигиталната ера.

Полин Тален, министър по въпросите на жените на Нигерия:

„Дигиталните технологии имат потенциала да ускорят напредъка към Целите за устойчиво развитие чрез създаване на нови възможности за образование, здравеопазване, селско стопанство и предприемачество."

Катрин Якобсдоутир, министър-председател на Исландия:

„Ако нямаме данни за жените и ако алгоритмите се разработват предимно от мъже, тогава съществува риск новите технологии да направят нашия свят още по-неравен."

В продължение на две седмици участници от цял ​​свят ще изследват възможностите за постигане на равенство между половете в дигиталната ера и ще насърчават по-голямото включване на жените в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката, особено в развиващите се страни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: