Изменението на климата ще промени Европа завинаги

Изменението на климата ще промени Европа завинаги Снимка: БНР

Как именно?

Човешката дейност влияе върху затоплянето на климата със скорост, невиждана поне през последните 2000 години, съобщава Euronews. Това е едно от заключенията на 6-ия доклад на Междуправителствената експертна група по изменението на климата, известна още като МЕГИК.

В документа подробно се описва, че всяко от последните четири десетилетия е било последователно все по-топло от всяко предишно от 1850 г. насам и че човешката дейност вероятно е основната движеща сила за този процес.

И тези от нас, които живеят в Европа, са усетили това върху себе си, например, по време на топлинните вълни. МЕГИК потвърждава, че честотата и интензивността на екстремните топлинни явления и едновременно сушите са се увеличили. И то не само в регионален, но и в глобален мащаб.

Изменението на климата вече засяга всички населени региони на планетата

Нека да разгледаме картата на климатичната класификация на Кьопен в Европа, публикувана от МЕГИК.

Ето как е класифицирана Европа от 1995 до 2014 г:

- Субарктичен и океански климат - в Северна Европа.

- Предимно континентален климат - в Източна Европа.

- Смес от континентален, океански и частично влажен субтропичен климат в Западна и Централна Европа.

- Докато в южната част на Европа преобладава средиземноморският климат с някои райони с топъл полусух климат, на север се усеща влажен субтропичен климат.

Сега нека разгледаме същата карта, но в съответствие с прогнозата на учените за това каква ще бъде класификацията на климата от 2076 г.  нататък:

- Първото нещо, което забелязваме, е, че субарктическият климат почти напълно изчезва в Северна Европа.

- Континенталният климат рязко се оттегля в целия регион.

- Океанският климат ще бъде заменен от влажен субтропичен.

- И едно изменение, което предизвиква особената загриженост на експертите, се случва в южната част на Европа, където се очаква значително разширяване на пустинните райони и полусухия климат, което несъмнено ще засегне милиони хора.

Пример за влиянието на честотата на екстремните събития е испанският регион Каталуния. По данни на местните власти Каталуния е изправена пред най-тежката суша от началото на воденето на отчети през 1905 г. В резултат Каталуния въведе план за ограничаване на водоснабдяването, който засяга повече от 200 общини.

Хоаким Фаргуел Перес, професор по география в Университета в Барселона, споделя:

"Истината е, че сме изненадани от мащаба на настоящата суша. Дали тези мерки ще бъдат ефективни, ние наистина не знаем, но никога не сме мислили, че ще издържим 30 месеца без валежи. Със сигурност селското стопанство, което консумира най-много вода през лятото, ще трябва да се адаптира към този недостиг на вода. И не виждам хората да са толкова чувствителни, колкото по време на предишната суша".

В Каталуния вече 29 месеца няма дъжд, а основните резервоари, снабдяващи Барселона и целия столичен регион, според измерванията от миналия месец, използват само 28% от капацитета си.

Каталунската агенция по водите въведе ограничения няколко месеца преди началото на летния сезон, тъй като според агенцията водата вай-вероятно щи стигне до края на годината, но експертите се опасяват, че през 2024 г. тя ще бъде оскъдна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: