Спря изтичането на газ от газопроводите "Северен поток" (обновена)

Спря изтичането на газ от газопроводите "Северен поток" (обновена) Снимка: India Today

Вчера учени, работещи за Програмата на ООН за околната среда (UNEP), съобщиха, че са установили огромната струя от силно концентриран метан в Балтийско море.

„Това е наистина лошо, най-вероятно най-голямото изтичане, регистрирано досега. И изобщо не ни помага в момент, когато, напротив, е необходимо значително да намалим емисиите“, каза ръководителят на UNEP Манфреди Калтаджироне, цитиран от Reuters.

Според учени от GHGSat, канадска организация, която използва сателити за наблюдение на емисиите метан, от една от четирите пробойни газът е изтичал със скорост 22 920 кг на час. В изявление на GHGSat се посочва, че това количество е еквивалентно на изгарянето на около 286 тона въглища всеки час.

Това огромно замърсяване на Северно и Балтийско море утежнява климатични промени и застрашава морския живот в региона.

На 26 и 27 септември стана известно за появата на общо четири теча по две линии на „Северен поток 1” и една линия на „Северен поток 2”. Според външното министерство на Швеция, причината за изтичането са експлозии. Същата версия подкрепи и експерт на шведската национална сеизмична мрежа SNSN. 

На 29 септември генералната прокуратура на Руската федерация образува наказателно дело за акт на международен тероризъм, довел до повреда на „Северен поток”. Според международни наблюдатели обаче, единствено Русия има полза от авариите, за да оправдае неизпълнението на договорите на „Газпром” към европейските му контрагенти и да избегне съдебни присъди. 

Междувременно, днес Nord Stream AG информира Датската енергийна агенция, че налягането върху двата газопровода „Северен поток 1“ вече е стабилизирано, което означава, че изтичането на газ, продължило цяла седмица, вече е приключило.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: