Публикуваха първите снимки на щетите по взривения „Северен поток”

Публикуваха първите снимки на щетите по взривения „Северен поток” Снимка: wionews.com

Шведското издание Expressen показа местата на пробойните, след като е получило изключителното разрешение на властите да ги снима.

Кадрите са заснети на дълбочина 80 метра в Балтийско море. На тях се вижда пукнатина на морското дъно и разкъсана стоманена тръба.

„За да се повреди такъв дебел метал, както виждаме, са необходими много големи усилия“, казва подводен оператор експерт, цитиран от Expressen.

Течовете по газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" в Балтийско море бяха установени в началото на септемви. Според разследване, проведено от полицията на няколко европейски страни, причина за повредите по газопроводите са експлозии.

Заради повредата, главната прокуратура на Русия образува наказателно дело за акт на международен тероризъм и междувременно обяви, че ще проведе свое разследване, протестирайки, че не е допусната до европейското.

Днес The Wall Street Journal съобщи, че според германски следователи и длъжностни лица, ангажирани с разследването, серията от експлозии по двете тръби на „Северен поток” е саботаж. Следствието не е  успяло да свърже предположението си с конкретен извършител, но работи по версията, че зад бомбените атентати стои Русия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: