Отново изтичане на газ от „Северен поток”

Отново изтичане на газ от „Северен поток” Снимка: irishexaminer.com

За възобновилия се теч съобщи вчера шведската брегова охрана, предполагайки, че по-малката пробойна на „Северен поток 2” се е разширила до около 30 метра.

Според информацията на бреговите власти, междувременно в района е в ход екологична спасителна операция, тъй като се смята, че течът може да продължи. 

Вчера около обяд ТАСС обяви стабилизиране на налягането и преустановяване на течовете, позовавайки се на съобщение на "Газпром".

„От съобщението на ТАСС не става ясно какъв вид налягане се е стабилизирало – работното в тръба, пълна с газ, или атмосферното. Ако газът отново се издига на повърхността, както съобщават от Швеция, тогава трябва да вярваме на тези, които виждат мехурчетата на повърхността на водата”, контрира официалното съобщение руски експерт пред The Insider. 

Според него става дума за продължаващ теч от една или повече пробойни, тъй като за нови експлозии не се съобщава. Експертът предполага, че ако пробойните са били временно затрупани от купищата почва и камъни, които се полагат при строежа на газопроводите, газът вроятно е пробил някъде отново, което не би трябвало да е изненада. Очевидно обаче, ситуацията е в сферата на предположенията, тъй като голямата дълбочина на газопроводите не позволява лесни преки наблюдения.

На 1 октомври ООН съобщи, че пробойните в газопроводната система "Северен поток" в Балтийско море вероятно са причинили най-голямото изтичане на метан в морски води, регистрирано някога. Според екипа учени на ООН, замърсяването е образувало огромен шлейф от метан, заснет на сателитни снимки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: