Стокообменът между България и Китай през 2023 г. е над $4 млрд.

Стокообменът между България и Китай през 2023 г. е над  $4 млрд. Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

Над 4 млрд. щ.д. е стокообменът между Република България и Китайската народна република през 2023 г., като българският износ отбелязва ръст от близо 33% спрямо 2022 г. 

Това съобщи заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов по време на откриването на Българо-китайски бизнес форум, в който се включиха представители на над 100 български и китайски компании.

„Българският бизнес има траен интерес и търси нови възможности за увеличаване на експорта към китайския пазар, все още има нереализиран потенциал за разширяване на българския износ за Китай и по-конкретно на продукти, каквито са селскостопанските и хранителните стоки, етеричните масла и козметика, вино и други“, каза зам.-министър Павлов.

Той допълни, че българската страна се стреми към привличане на китайски инвестиции в сектори, в които страната ни има традиционни предимства и такива, които осигуряват висока добавена стойност, въвеждат иновации и осигуряват висока конкурентоспособност на икономиката. „Приветстваме китайските компании, които са заинтересовани да навлязат на пазара на ЕС и да установят в България свои производствени бази.“, каза зам.-министър Павлов и съобщи, че в края на 2023 г. общо инвестираните средства от Китай у нас възлизат на 150 млн. евро.

По време на събитието бяха представени възможностите за търговско-икономическо сътрудничество с гр. Шанхай и беше подписан Меморандум за сътрудничество между Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ) към Министерството на земеделието и храните и Международната търговска камара на гр. Шанхай.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: