Financial Times: Военният конфликт между Русия и Украйна ще продължи през цялата 2023 г.

Financial Times: Военният конфликт между Русия и Украйна ще продължи през цялата 2023 г. Снимка: https://pixabay.com/

Financial Times публикува прогнозите на авторите си за 2023 г.

Според техните очаквания в Европейския съюз може да започнат редовни прекъсвания на тока. Те също смятат, че военният конфликт между Русия и Украйна и протестите в Иран ще продължат.

Според FT през 2023 г.:

    Военният конфликт между Русия и Украйна ще продължи през цялата година. Страните няма да могат да постигнат  прекратяване на огъня или мирно уреждане.
    Постоянни прекъсвания на тока в ЕС може да започнат през април. Това може да се случи, ако времето е студено. Според анализаторите на FT няма да е лесно да се попълнят подземните газови хранилища след края на зимния сезон в ЕС.
    Увеличаването на глобалното затопляне няма да достигне прага от 1,5 градуса до края на годината, но може да се случи до 2024 г. Анализаторите изчисляват, че планетата се е затоплила с 1,1 градуса спрямо средната температура през 2011-2020 г.
    Системата на Федералния резерв на САЩ няма да намалява лихвите. До края на 2023 г. те могат да нараснат с повече от 5%.  
    Британският премиер Риши Сунак ще остане на поста си. Според FT   Сунак е "по-издръжлив" от своите предшественици Борис Джонсън и Лиз Тръс. Те обаче смятат, че той може да се сблъска с натиск от членове на Консервативната партия.

    Европейската централна банка (ЕЦБ) няма да подкрепя пазарите на облигации на Италия и други страни от ЕС. Според очакванията на FT доходността на облигациите на ЕС ще бъде ограничена, но ЕЦБ няма да ги подкрепи.
    Президентът на САЩ Джо Байдън ще се кандидатира за президент на Съединените щати. FT вярва, че втори мандат за   Байдън може да бъде най-успешният вариант за Демократическата партия.
    Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп ще бъде обвинен. Изданието отбелязва, че американските власти имат четири причини за това: опит за отмяна на президентските избори през 2020 г., запазване на секретни документи след края на президентския мандат, натиск върху представителите на щата Джорджия на изборите и измама.
    Китай ще може да постигне икономически растеж от над 5% до края на 2023 г. FT изчислява, че икономическата активност в страната ще се възстанови, когато властите успеят да въведат по-свободни политики за борба с коронавируса.
    Китай няма да атакува Тайван. Анализаторите на FT смятат, че ако нашествието се случи, то няма да е през 2023 г., а по-късно.
    Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще остане на поста след изборите през лятото на 2023 г. За да направи това, той може да използва честни и нечестни методи, според FT. Следващият му мандат може да изостри икономическите проблеми на Турция.
    Протестите в Иран ще продължат заради последиците от западните санкции. Според FT митингите показват умората на иранските граждани от сегашните власти.

FT също смята, че Twitter ще запази аудиторията си, въпреки проблемите в социалната мрежа след закупуването й от бизнесмена Илон Мъск. Освен това анализаторите на FT очакват поне още един голям бизнес с криптовалута да се провали през 2023 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: