България ще възстанови службата си по търговско-икономически въпроси в Аржентина

България ще възстанови службата си по търговско-икономически въпроси в Аржентина Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

За първите единадесет месеца на 2022 г. износът на България към Аржентина бележи ръст от над 66% спрямо същия период на 2021

Българската страна планира да възстанови работата на службата по търговско-икономически въпроси в Аржентина. Това стана ясно по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и посланика на Република Аржентина у нас Н.пр. Алфредо Нестор Атанасоф. 

„България няма търговски представител в страната от повече от 3 години, а същевременно двете държави имат значителен потенциал за икономическо сътрудничество“, подчерта Никола Стоянов. 

По думите му за първите единадесет месеца на 2022 г. износът на страната към Аржентина бележи ръст от над 66% спрямо същия период на 2021 г. „Въпреки голямото увеличение на експорта през миналата година двустранната търговия между нас отбелязва ниски стойности“, посочи министър Стоянов. 

Стокообменът между двете държави за периода възлиза на 40,2 млн. щ.д. „Възстановяването на службата по търговско-икономически въпроси ще даде нови възможности за по-интензивни контакти с бизнеса на местно ниво и стартиране на конкретни проекти“, заяви още Никола Стоянов.

Н.пр. Алфредо Нестор Атанасоф отбеляза, че Аржентина планира създаването на икономически хъб в България. Страната вече е започнала конкретни разговори с няколко компании, а целта му е той да даде достъп на аржентинския бизнес до страните от Европа и Балканите. 

Според него България има потенциал да се превърне в един силните партньори на южноамериканската държава в Европа. Той подчерта, че Аржентина има голям интерес за задълбочаване на икономически връзки във всички области от взаимен интерес, като някои от тях са минната индустрия и земеделието.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: