Вярно ли е, че през зимата има по-малко кислород, защото дърветата са без листа

Вярно ли е, че през зимата има по-малко кислород, защото дърветата са без листа Снимка: Quattro

Какъв е отговорът на науката

Дърветата и зелените растения, които са във водата или на сушата, си създават собствена храна от въглероден диоксид и слънчева светлина. Този процес е известен като фотосинтеза. Благодарение на него се образува и кислородът във въздуха, който ние дишаме, пише порталът iXBT.com.

Широколистните дървета губят листата си есенно време и през зимата са оголени. Затова и процесът на фотосинтеза през зимата става невъзможен за такива дървета. Съответно и дърветата не могат да произвеждат кислород.

И  кислородът във въздуха през зимата става по-малко. Но ние не усещаме това, тъй като разликата е незначителна - 0,01%.

Стабилността на нивото на кислород на планетата се поддържа поради редица фактори. Първият е, че Земята по принцип се отличава с огромен запас от кислород. Атмосферата съдържа около 1 080 000 гигатона кислород, като при това въздушните маси непрекъснато се движат.

Вторият фактор е, че 80% от кислорода се отделя от водораслите, а останалото количество от 20% - от дърветата. Но дърветата, чиито листа опадват през есента, като цяло не са толкова много на планетата.

Глобалното затопляне също играе определена роля. Както се казва в статия от 2017 г., публикувана в Nature, в по-топла среда водораслите осъществяват процеса на фотосинтеза по-добре. Сухоземните растения също обичат да бъдат на топло, така че глобалното затопляне има положителен ефект върху тях.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: