Нидерландците се запасяват с дърва за зимата заради покачващите се цени на газа

Нидерландците се запасяват с дърва за зимата заради покачващите се цени на газа Снимка: fotolia.com/ Valerijs Kostreckis

Жителите на Кралство Нидерландия се запасяват с дърва за огрев за зимата на фона на нарастващите цени на газа, за да могат да отопляват домовете си, съобщава вестник Volkskrant.

Според изданието дървата за огрев се превръщат в дефицитна стока в кралството, а цените им постоянно се покачват, тъй като холандците започват масово да ги изкупуват и да се запасяват.

Един от доставчиците на дърва за огрев Дейвид Вундеринк се опасява, че сега в средата на лятото те могат да свършат при него поради свръх търсенето им. Обикновено клиентите му започват да поръчват дърва за огрев едва през септември, казва той.

Новата политика за продажби на държавната организация по горско стопанство Staatsbosbeheer и проблемите с доставките поради ситуацията в Украйна също създават трудности за доставчиците на дърва за огрев.  Staatsbosbeheer вече не доставя холандски дървета за преработването им в дърва за огрев, защото при изгарянето на трупи се отделя въглероден диоксид.

В същото време доставките на дърва за огрев от страните от Източна Европа тази година също намаляха поради последиците от украинския конфликт и търговските забрани.

Тези фактори оказват влияние върху цената на дървата за огрев: сега те са с 50 евро по-скъпи от миналата година.

По-рано КЕШ Медия съобщи, че Нидерландия е на второ място след Швеция сред европейските страни по цени на газа. Жителите на кралството плащат по 0,2 евро за киловатчас или 2,25 евро за кубичен метър газ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: