Еколози предупреждават за предстоящо изчезване на една трета от дървесните видове

Еколози предупреждават за предстоящо изчезване на една трета от дървесните видове Снимка: https://pixabay.com/

Еколози отправиха спешно "предупреждение към човечеството" за предстоящото изчезване на една трета от дървесните видове

Учените отправиха спешно "предупреждение към човечеството", в което се казва, че милиарди хора на планетата ще пострадат от загубата на една трета от дърветата. Документът е публикуван няколко месеца преди конференцията за биологичното разнообразие в Кунмин (Китай) през 2022 г.

Климатолозите предупредиха, че изчезването на някои дървесни видове ще доведе до изчезването на много други растения и животни, а също така значително ще промени екосистемите в света. Те отбелязаха, че дърветата имат изключително екологично значение, играят важна функционална роля в световните екосистеми, а също така  поддържат много други растения, животни и гъби.

В статия, публикувана в списание PlantsPeoplePlanet се казва, че тя има за цел да повиши осведомеността за кризата с изчезването на дърветата, която е основен екологичен проблем, нуждаещ се от специално внимание.

Дърветата не само осигуряват убежище за хора и животни, но също така са отговорни за кръговрата на въглерода, водата и хранителните вещества в световните екосистеми. Изчезването на повечето растителни видове ще се отрази негативно на екологичния баланс на планетата. 

Заслужава да се отбележи, че повече от 100 вида дървета вече са изчезнали в дивата природа, а тъй като милиарди дървета се унищожават всяка година, една трета от видовете са на ръба на изчезването.

Повечето от тези застрашени видове са дом за 75% от видовете птици, 68% от видовете бозайници в света и над 10 милиона вида безгръбначни. В документа също така се подчертава, че изчезването на дърветата ще подкопае средствата за препитание на милиардите хора по света, които в момента зависят от дърветата и преимуществата, които те носят.

Учените начертаха редица действия, които трябва да бъдат предприети, за да се спасят видовете от изчезване, включително:

  • Признаване значението и важността на дървесните видове;
  • Опазване и възстановяване на естествените дървесни популации;
  • Премахване на преките заплахи за дървесните видове;
  • Приоритизиране на мерките за опазване на застрашените дървесни видове;
  • Засилване ролята на дърветата в устойчивото развитие;
  • Засилване ролята на дърветата в политиката за околната среда и климата.

 

Понастоящем цялото внимание на учените и цялата общественост е насочено към конференцията за биологичното разнообразие в Кунмин през 2022 г., на която се очаква световните лидери да обсъдят намаляването на биологичното разнообразие, да подчертаят необходимостта от опазване на дървесните видове и да определят ключови приоритетни действия във връзка с влошаване на изменението на климата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: