Мащабен финансов пакет ще стимулира развитието на европейската зелена икономика

Мащабен финансов пакет ще стимулира развитието на европейската зелена икономика Снимка: nordea.com

Освен целево финансиране, мерките ще включват още данъчни стимули и опростяване на законодателството.

Амбициозният план ще представи в близко време председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, съобщава Reuters. Освен посочените стъпки, се работи по мащабна програма за засилване на конкурентоспособността на Европа спрямо САЩ и Китай, за да се минимализират логистичните рискове при доставката на редкоземни метали и други ключови суровини,  необходими за развитието на зелена икономика. 

ЕК възнамерява да смекчи правилата за финансиране и инвестиции във възобновяеми енергийни източници, както и в индустрии с нулеви парникови емисии. Reuters коментира, че едва ли всички страни от ЕС ще споделят ентусиазма по проекта, тъй като само водещите икономики на Евросъюза, т.е., Германия и Франция, могат да си позволят значителните средства, които този сектор изисква, така че неравностойните условия може да предизвикат недоволство сред останалите страни в ЕС.

Същевременно, в Европейския фонд за възстановяване след коронавируса все още остават около € 225 милиарда, които може да бъдат пренасочени за облекчено кредитиране по новата програма. Обмисля се и възможността за създаване на единен европейски фонд за инвестиции в нови технологии. Като либерализация на законодателството, ЕК предвижда стандартизация на процесите по издаване на разрешения и регулации и съответно – ограничаване на бюрокрацията.

Европа планира също диверсификация на доставките, за да намали голямата си зависимост от вноса на китайски редкоземни метали, особено литий. В тази връзка ЕК планира да разшири дейността на зоните за свободна търговия, за да задоволи нуждите си от редки суровини.

Необходимостта от програма за подпомагане на европейската зелена икономика възникна на фона на многомилиардните инвестиции, които Китай и САЩ планират, след кто вече одобриха собствените си мащабни „зелени” програми. Европейските компании настояват Европейската комисия да излезе с аналогични решения, тъй като американската програма предлага твърде благоприятни условия и може да привлече обещаващи европейски проекти на своя пазар.

Според Международната агенция по енергетика, до 2030 г. световният пазар за зелена икономика ще генерира  до $ 650 милиарда годишно и ако иска да вземе своя дял, Европа трябва да приеме бързи действия, предоставящи адекватни условия с тези на САЩ и Китай.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: